66 mentori au fost informați cu privire la programul de mentorat din cadrul proiectului „Copiii și parinții romi vor la școală!” (POSDRU – ID 132996)

stire-20nov.

In cadrul proiectului „Copiii si parintii romi vor la scoala!” (POSDRU – ID 132996), desfasurat de Fundatia Roma Education Fund Romania, a avut loc la Brasov, in perioada 13-16 noiembrie 2014, o intalnire de lucru a mentorilor din cadrul programelor de Sprijin Educational Intensiv (SEI) si A Doua Sansa (ADS), organizata de Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi, partener national in proiect. Intalnirea de lucru a vizat informarea celor 66 de mentori pentru prestarea, la un nivel calitativ cat mai bun, a serviciilor de mentorat din cadrul proiectului, in conformitate cu programul de mentorat.

Obiectivele intalnrii au fost prezentarea principiilor de baza ale programului de mentorat din cadrul proiectului, a principalelor responsabilitati ale mentorilor, analiza curriculumului programului (competente urmarite, teme si subteme, tipuri de activitati de mentorat, monitorizarea progresului persoanelor mentorate), descrierea unor activitati de invatare adecvate pentru grupurile de elevi, respectiv de adulti si exersarea proiectarii activitatilor tematice pentru persoanele mentorate.

Scopul general al programului de mentorat din cadrul proiectului este sa sprijine succesul scolar atat al copiilor de gimnaziu, cat si al parintilor acestora, cursanti ADS. Pentru activitatile de mentorat au fost selectati 66 mentori: 46 pentru 800 elevi beneficiari in cadrul componentei Sprijin Educational Intensiv si 20 mentori pentru 310 parinti/cursanti A Doua Sansa. Un mentor va lucra, in medie, cu 16 persoane (elevi de gimnaziu sau cursanti ADS).

Mentorii SEI si ADS au rolul de a motiva copiii si parintii acestora (cursantii ADS) pentru continuarea studiilor, sprijina persoanele mentorate pentru a constientiza importanta scolii, avand un rol semnificativ in prevenirea absenteismului si a abandonului scolar, precum si – la nivelul invatamantului ADS – in reluarea studiilor in vederea finalizarii invatamantului obligatoriu. Mentorul mentine legatura cu cei mentorati, organizand si desfasurand intalniri individuale si de grup cu scopul de a facilita formarea unor abilitati de comunicare, cooperare, de dezvoltare personala si de a oferi consiliere si orientare educationala si profesionala, in limita competentelor sale. De asemena, mentorul monitorizeaza frecventa si progresul scolar al elevilor si cursantilor ADS mentorati si propune solutii de imbunatatire a calitatii participarii scolare, acolo unde este cazul. Nu in ultimul rand, mentorul faciliteaza relatia scoala-parinti incurajand implicarea parintilor in viata scolara a elevilor mentorati.

Proiectul “Copiii si parintii romi vor la scoala!” se desfasoara in perioada aprilie 2014 – august 2015 si are o abordare integrata, cu dublu impact, care cuprinde atat masuri preventive (furnizarea unui pachet de servicii de mentorat, orientare si consiliere, sprijin educational suplimentar si subventii pentru 800 de elevi romi din clasele V-VIII, cu risc de parasire timpurie a scolii) cat si masuri corective prin furnizarea programului de tip „A doua sansa” pentru 310 adulti de etnie roma.

In cadrul proiectului, al carui beneficiar principal este Fundatia Roma Education Fund Romania, componenta de mentorat, consiliere si orientare este in responsabilitatea partenerului Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi din Cluj (www.romacenter.ro).