Programul de Mentorat din cadrul proiectului „Copiii şi părinţii romi vor la şcoală!”

1111

 

Scopul general al programului de mentorat din cadrul proiectului este să sprijine succesul şcolar atât al copiilor de gimnaziu, cât şi al părinţilor acestora, cursanţi ai programului A Doua Şansă (ADS). Mentorii au rolul de a motiva copiii şi părinţii acestora (cursanţii ADS) pentru  continuarea studiilor, sprijină persoanele mentorate pentru a conştientiza importanța şcolii, având un rol semnificativ în prevenirea absenteismului şi a abandonului şcolar, precum şi – la nivelul învăţământului ADS – în reluarea studiilor în vederea finalizării învăţământului obligatoriu.

Mentorul menţine legătura cu cei mentorați, organizând şi desfăşurând întâlniri individuale şi de grup cu scopul de a facilita formarea unor abilităţi de comunicare, cooperare, de dezvoltare personală şi de a oferi consiliere şi orientare educaţională şi profesională, în limita competenţelor sale. De asemenea, mentorul monitorizează frecvenţa şi progresul şcolar al elevilor şi cursanţilor ADS mentorați şi propune soluţii de îmbunătăţire a calităţii participării şcolare, acolo unde este cazul. Nu în ultimul rând, mentorul facilitează relaţia şcoală-părinţi, încurajând implicarea părinţilor în viaţa şcolară a elevilor mentorați.

În cadrul proiectului, al cărui beneficiar principal este Fundaţia Roma Education Fund România, componenta de mentorat, consiliere şi orientare este în responsabilitatea partenerului Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, Cluj (www.romacenter.ro).

Impresii ale mentorului Alina Ursu – Școala Gimnazială Maieruș, județul Brașov

“Doresc să vă împărtăşesc câteva gânduri despre copiii mei de la Şcoala Gimnazială Maieruș; spun ai mei pentru că ei au devenit parte din existenţa mea, cu poveştile mele, griji, gânduri, preocupări.

Am descoperit un potenţial uriaş care se cere exploatat cu cele mai fine unelte care sunt la îndemâna noastră: înţelegere, toleranţă, empatie şi, atâta vreme cât în noi există iubire, aceste unelte nu se vor degrada.

A fost greu să-i ajut să scoată din întunericul temerilor, visurile lor, să şi le împărtăşească cu încredere unii altora, să întrebe ce pot face pentru ca ele să devină realitate şi, în acelaşi timp, să-mi acorde mie, o străină, încrederea lor. Consider că este un privilegiu pentru mine că am aflat ”secretele” şi ar fi un sacrilegiu să nu-mi pese, să nu caut mijloace şi metode de a-i motiva şi încuraja să se descopere şi să-şi dorească să treacă dincolo de tot ce înseamnă sărăcie, analfabetism, nepăsare.

Sunt minunaţi dar ei nu ştiu asta, sunt puternici, dar nu simt, sunt inteligenţi chiar dacă notele nu reflectă totdeauna acest fapt. Sunt deschizători de drumuri şi mă rog să reuşească.

Noi vom fi doar o parte din procesul lor de dezvoltare dar, dacă vom reuşi să consolidăm temeliile lor, într-o zi ne vom bucura de succesul lor şi vom şti că parte din el ni se datorează şi nouă. Vă îndemn să nu lăsăm descurajarea să-şi facă loc în viaţa noastră. Alături de ei, eu spun şi cred că vor reuşi şi vă doresc şi vouă să credeţi asta.”

Beneficiari ai programului de mentorat pe componenta Sprijin Educaţional Intensiv

Școala Gimnazială Glodeni, județul Mureș
Mentor: Kalanyos Zoltan
Școala Gimnazială Glodeni, județul Mureș
Mentor: Kalanyos Zoltan
Școala Gimnazială Glodeni, județul Mureș
Mentor: Kalanyos Zoltan
Școala Izvoarele, județul Prahova
Mentor: Adelina Faur
Școala Generală nr.4 Făgăraș, județul Brașov
Mentor Iulia Calin
Școala Gimnazială Brădeni, județul Sibiu
Mentor Adrian Pascu
Școala Gimnazială Augustin, judetul Brașov
Mentor Laurențiu Lingurar
Școala de Arte și Meserii Iacobeni, județul Sibiu
Mentor Adrian Pascu
Școala Gimnazială Maieruș, județul Brașov

Beneficiari ai programului de mentorat pe componenta A Doua Şansă (ADS)

Confesiunea unei beneficiare a programului ADS: „Cu şcoala nu ne mai întâlnim noi, banii se duc, şcoala rămâne!”

Şcoală Gimnazială Roşia, judeţul Sibiu
Mentor: Elena Mutiu
Şcoală Gimnazială nr.3 Giurgiu, judeţul Giurgiu
Mentor: Luminița Feraru
Şcoala de Arte şi Meserii Gălbinaşi, judeţul Călăraşi
Mentor: Dana Georgiana Romanescu