„A Doua Șansă” pentru 200 de adulți din județul Mureș

La școala gimnazială „Apafi Mihaly” din Ernei, județul Mureș, în fiecare dimineață, 15 adulți se adună într-o sală de clasă improvizată de la ultimul etaj. Au revenit cu toții la școală. Vor să termine ciclul gimnazial la care au renunțat cu ani în urmă din mai multe motive. Fie au fost nevoiți să aibă grijă de frații mai mici în timp ce părinții erau la muncă, în cazul doamnelor, fie au fost nevoiți să muncească ca să-și ajute familia, în cazul domnilor. Ne-a explicat lucrul acesta chiar unul dintre cursanți.

Sacrificiul lor din tinerețe nu a fost răsplătit pe măsura așteptărilor lor. Doar unul dintre cursanți, care a renunțat la școală în favoarea fraților mai mici, se poate mândri cu o soră care a terminat 12 clase. Își doresc toți ca măcar copiii lor să-și finalizate studiile pentru că, susțin ei într-o singură voce, educația este importantă.

“Am venit la cursurile acestea ca să știm să scriem și să citim”, ne-a spus apăsat o domnă prezentă la curs.

Adulții din program, cel mai în vârstă are 42 de ani, vin la școală însoțiți de copiii lor. Dimineața intră împreună în școală și fiecare se îndreaptă spre clasa lui de cursuri. “Ce ne spun copiii dimineața? Scoală! Trebuie să mergem la școală”, ne-a povestit zâmbind o doamnă căreia i-ar plăcea ernom să-și poată continua studiile și după ce termină programul „A Doua Șansă”. I-ar plăcea să devină vânzătoare. Și nu e singura care visează la o meserie adevărată. Unii ar dori să devină avocați, polițiști sau bucătari. La urma urmei, susțin ei, important este să muncească într-un loc sigur, care să le asigure un venit lunar, nu doar cu ziua, așa cum fac acum.

Fundația Roma Education Fund Romania a lansat în luna octombrie programul “A Doua Șansă”, parte componentă a proiectului Educație formală și non-formală pentru dezvoltare durabilă în regiunea Centru” (cod MySmis 2014: 106443), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

200 de adulți din Deaj, Band, Dumbrăvioara, Ernei și Gornești – județul Mureș – vor beneficia de acest program, ciclurile primar și gimnazial.