
Data publicarii: 16 iunie, 2016
București, 16 iunie 2016
S-a întâmplat la sediul FUNDAȚIEI ROMA EDUCATION FUND ROMÂNIA, în cadrul campaniei ”ȚARĂ, ȚARĂ … VREM COPII EDUCAȚI!”, în ziua de 16 iunie 2016, cu ocazia Zilei Limbii Romani – UNESCO.
Roma Education Fund România a organizat în data de 16 iunie 2016, un eveniment cu ocazia Zilei Limbii Romani. Acest eveniment a fost un prilej bun de a aduce la aceeași masă invitați, reprezentând organizații internaționale (Banca Mondială), autorități centrale și locale (Agenţia Naţională pentru Romi, Centrul Național de Cultură a Romilor, Coaliția pentru Educație, Ministerul Afacerilor Externe, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Ministerul Educației și Cercetării Științifice), organizații non-guvernamentale (United Way, Asociația Conil, Amare Rromentza, Fererația Democrată a Romilor/ Asociația CEDO, Asociația Renașterea), mass media, reprezentanți ai ambasadelor (Ambasada Norvegiei), dar și ai mediului de afaceri, interesate în programele și proiectele de îmbunătățire a sistemului de educație.
”Astăzi sărbătorim Ziua Limbii Romani şi nu am dorit să omitem ziua de 16 iunie fără să marcăm sărbătorirea limbii vorbite de comunitățile în care activăm. Având în vedere că, prin acest tip de evenimente se dorește și promovarea celor mai bune practici implementate în cadrul proiectelor educaționale, am decis organizarea lunară a întâlnirilor cu personalități și reprezentanți din toate tipurile de organizații implicate în educație, cu accent pe: autorități publice, organizații internaționale, cercetători, mediul de afaceri și reprezentanții mass media. Printre cele mai importante idei care au reieșit din prima întâlnire au vizat: constituirea unor ghiduri de bună practică pentru fiecare ciclu de învățământ, centrarea atenției la formarea inițială a cadrelor didactice – metodologii adaptate nivelului de implicare și de cunoștințe ale fiecărui profesor, continuarea cercetărilor pe termen mediu și lung în educație, constituirea unor campanii de conștientizare în comunități, crearea de proiecte cu accent pe rolul social al profesorului, răsplătirea performanței profesorului și elevului în sistemul de învățământ. Dorim să facem cunoscute experiențele valoroase ale REF din fiecare proiect și comunitate, pentru a putea fi preluate și continuate. Rezultatele intervențiilor noastre sunt foarte bune și dorim să le promovăm ca atare.” a declarat CLAUDIA LIXANDRU, Director Național al Roma Education Fund România.
Un moment important al zilei a fost organizarea schimbului de experiență între grădinițele SINEȘTI (Ialomița) și CONIL 13 Septembrie (București). 20 de copii, 2 educatori și 2 părinți s-au deplasat din Sinești la sediul CONIL 13 septembrie. Copiii din 2 grupe (mijlocie și mare) de grădiniță și-au făcut noi prieteni și au realizat activități artistice, muzicale și sportive împreună cu noul/ noua coleg/colegă. Copii de la Sinești au plecat cu cadouri pentru alți copii din grădinița lor, care nu s-au putut alătura acestei vizite.
Cu această ocazie, s-a jurizat un concurs de desene cu tema ”Grădinița mea de vis”, în care au implicați copii ai grădinițelor din cele 11 comunități ale proiectului ”Pe locuri, Fiți gata, Start!”, derulat de Roma Education Fund România, în parteneriat cu organizații din țară – Divers, Asociația CEDO, Ruhama, Asociația Dreptate și Frăție – (Ineu, Șilindru Dumbrava – județul Bihor, Huseni – județul Sălaj, Beica, Deaj – județul Mureș, Românești – județul Dâmbovița, Gălbinași, Budești – județul Călărași, Traian, Căzănești – județul Ialomița) finanţat prin EEA and Norwegian Financial Mechanism 2009-2014. În perioada 13-14.06.2016, copiii au avut ocazia să își manifeste creativitatea și să deseneze pe o coală albă de hârtie cum arată grădinița lor. La concurs s-au înscris copii, indiferent de apartenența la proiect, de exemplu a participat și Grădinița Sinești – județul Ialomița.
Cele mai bune patru desene, au fost premiate joi, 16.06.2016, la sediul REF România de un juriu format din persoane externe organizației: Mariana Moarcăș – Banca Mondială, Mariana Nițelea – Ambasada Norvegiei, Costel Bercuș – FeDeR, Delia Grigore – Amare Rromentza. Premiile au fost acordate de compania privată B.N.BUSINESS – companie națională care oferă servicii complete pentru birouri, de la soluții integrate de IT, echipamente, accesorii și consumabile de birou, la produse de protocol, rechizite școlare, produse de igienă și curățenie. Fiecare grădiniță participantă va primi în zilele următoare un pachet în care se vor include jucării și materiale didactice pentru participanți. Lista completă a câștigătorilor va fi afișată pe site-ul www.romaeducationfund.ro. Premiile vor viza cele mai originale, creative, colorate, prietenoase, visătoare, populare, sincere, vii, expresive, interesante, delicate, haioase, pitorești, și inspirate desene.
Tot în cadrului evenimentului, a fost demarat și cursul de limba romani cu Delia Grigore Lect. univ. Dr în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti, care se va organiza periodic la sediul Roma Education Fund România. Calendarul se va publica pe site.
Cu deosebită considerație,
Claudia LIXANDRU
Director Național
Roma Education Fund România
****
PREZENTARE Roma Education Fund România
Înființată în anul 2009 de către Roma Education Fund, cu sediu central în Budapesta – Ungaria, Fundația Roma Education Fund (REF) România este o organizație non-guvernamentală a cărei misiune este de a reduce decalajele educaționale dintre populația romă și ne-romă și de a acționa drept catalizator pentru asigurarea accesului egal la educație de calitate pentru toți copiii romi.
Fundația Roma Education Fund România desfășoară și promovează proiecte educaționale, acțiuni și activități vizând dezvoltarea, modernizarea și implementarea eficientă a politicilor educaționale. Pentru atingerea acestui obiectiv, urmărim continuarea unui dialog și parteneriatul de lungă durată cu instituțiile statului abilitate în domeniul educației centrale și locale și colaborări cu alte organizații care împărtășesc același scop. În total, peste 12.000 copii, părinți, profesori, din aproximativ 30 de județe și peste 300 de comunități au beneficiat de intervenția REF Ro în procesul lor educațional.
Ne propunem ca obiective pentru 2016-2017:
Contextul care a stat la baza înființării atât a Fundației REF, cu sediul la Budapesta, cât și a Fundației REF România îl constituie Decenul de Incluziune al Romilor 2005 – 2015, inițiativă internațională co-fondată de Banca Mondială, Open Society Institute și Comisia Europeană, în cadrul căreia participă guvernele a 12 țări, printre care și România.
Mesaje organizaționale: