Campania ”ȚARĂ, ȚARĂ … VREM COPII EDUCAȚI!” continuă! REF România vă invită să donați rechizite pentru aproximativ 300 de copii de vârstă pre/ școlară din județele: Bihor, Sălaj, Mureș, Dâmbovița, Călărași și Ialomița

 

 

București, 30 mai – 3 iunie 2016

Campania ”ȚARĂ, ȚARĂ … VREM COPII EDUCAȚI!”

FUNDAȚIA ROMA EDUCATION FUND ROMANIA – REF România vă invită

să donați rechizite pentru aproximativ 300 de copii de vârstă pre/ școlară din județele: Bihor, Sălaj, Mureș, Dâmbovița, Călărași și Ialomița

1 iunie – Ziua internațională a copilului

Se întâmplă: 30.05.2016 – 03.06.2016, la sediul Roma Education Fund România, Str. Vaselor 60, et. 3, sector 2, București. În această săptămână, în completarea acțiunilor organizației, vă lansăm rugamintea de a dona rechizite școlare pentru copiii din 11 comunități: Ineu, Șilindru, Dumbrava – județul Bihor, Huseni – județul Sălaj, Beica, Deaj – județul Mureș, Românești – județul Dâmbovița, Gălbinași, Budești – județul Călărași, Traian, Căzănești – județul Ialomița. [Tipuri de rechizite: creioane colorate, caiete, cărți de colorat, cărți de povești, acuarele, pensule, puzzle-uri, blocuri de desen, jocurile copilăriei, figurine de plastic, etc.]

Prin acest act de bunăvoință și implicare socială, veți contribui la accesul copiilor la educație. În aceste comunități există părinți care nu își pot trimite copiii la școală sau la grădiniță din lipsă de bani pentru rechizite, haine sau chiar mâncare (https://www.youtube.com/watch?v=VOANDZqXhf4&feature=youtu.be). Rechizitele vor fi împărțite în comunitățile menționate, ținându-se cont de numărul de copii din grădinițele locale.

REF România va participa cu jucării pentru a marca momentul cel mai frumos al copilăriei – 1 iunie – Ziua Copilului!

Vă amintiți jocurile copilăriei, învățate la grădiniță, în școală, în spatele blocului sau pe ulița satului? Mima, elasticul, leapșa, frunza, 1-2-3 la perete stop, faț-ascunselea, telefonul fără fir, șotron, țară – țară, vrem ostași…. Sunt jocuri frumoase, tradiționale, sunt acele jocuri ale copilăriei care ne aduceau împreună. Eram împreună o echipă de copii care nu ținea cont de grupuri defavorizate sau etnie.  Eram copii din comunitatea locală care ne bucuram de un start frumos în viață și de un zâmbet autentic care nu umbrea, chiar dacă nu trăiam în cele mai fericite condiții.

Există însă un drum (anevoios) de acasă, de la educația familială, la educația preșcolară din grădiniță și școală, pe care copiii romi îl parcurg cu greu. Conform raportului Băncii Mondiale, rata de înscriere la grădiniță a copiilor romi de vârstă 3-6 ani este mult sub cea a populației majoritare, 37% la copii romi vs. 77% la copii ne-romi.

Acesta trebuie încurajat atât de comunitățile locale, de autoritățile centrale prin politicile educaționale prioritare, cât și prin inițiativa privată a companiilor de a sprijini punctual activități cu impact direct asupra creșterii procentului de integrare.

REF România susține Strategia Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice privind Educația Timpurie, prin care România și-a stabilit un indicator privind cuprinderea unui procent de 70% dintre copiii romi cu vârste între 3 şi 6 ani în învățământul preșcolar.

Spijină inițiativa REF România de a construi cele mai bune oportunități de acces la educație, cele mai bune modele de educație parentală și cele mai frumoase modele de integrare și adaptare la societate a copiilor. Susține cauza REF România de prevenire a abandonului școlar prin măsuri ce vizează accesul la educația timpurie (preșcolară și ante preșcolară) și școlară a copiilor de etnie romă și a celor din comunități marginalizate.

Claudia LIXANDRU

Director național

Fundația Roma Education Fund Romania

****

Înființată în 2009, de catre Roma Education Fund, cu sediu centrul in Budapesta, Fundația Roma Education Fund (REF) România este o organizație non-guvernamentală, a cărei misiune este de a reduce decalajele educaționale dintre populația romă și ne-romă și de a acționa ca un catalizator pentru accesul egal la o educație de calitate pentru toți copiii romi.

Contextul care a stat la baza înființării atât a Fundației REF, cu sediul la Budapesta, cât și a Fundației REF Romania îl constituie Decenul de Incluziune al Romilor 2005 – 2015, inițiativă internațională co-fondată de Banca Mondială, Open Society Institute și Comisia Europeană, inițiativă în cadrul căreia participă guvernele a 12 țări, printre care și România.

Fundația Roma Education Fund Romania desfășoară și promovează proiecte educaționale, precum și acțiuni și activități vizând dezvoltarea, modernizarea și implementarea eficientă a politicilor educaționale de stat. Pentru atingerea acestui obiectiv, urmărim dezvoltarea unui dialog constructiv și colaborări cu instituțiile statului abilitate în domeniul educației, atât de la nivel central cât și local, precum și colaborări cu alte organizații care împărtășesc același scop.

Ce face organizația?

  • 37 % dintre copiii romi sunt integrați în grădinițe. Noi creștem acest procent!
  • Noi reducem fenomenul de părăsire timpurie a școlii și asigurăm accesul egal la educație!
  • Există persoane care nu au absolvit învățământul obligatoriu! Noi reducem acest fenomen!
  • Noi creștem accesul tinerilor romi de pe întreg teritoriul României la educaţia academică în domeniul medical!
  • Noi promovăm o societate incluzivă în rândul angajatorilor!
  • Noi facem sesiuni de mentorat și consiliere pentru copii și părinți!
  • Noi ajutăm părinții (adulți) să își finalizeze studiile, prin programe de A Doua Șansă!
  • Noi susținem pregătirea suplimentară la materiile obligatorii, în vederea absolvirii examenelor școlare!
  • Noi acordăm burse de studiu pentru tineri romi în continuarea studiilor!