Campanie despre educație în județul Mureș

În luna august 2019, fundația Roma Education Fund Romania a început Campanie de informare și constientizare în domeniul educației în comunitățile defavorizate Band, Ceuaș, Deaj, Hărănglab, Gornești, Dumbrăvioara și Ernei din județul Mureș, comunități în care populația romă este semnificativă.

Campania face parte din proiectul „Educație formală și non-formală pentru dezvoltare durabilă în regiunea Centru” (cod MySmis 2014: 106443), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Primele întâlniri dintre experții Roma Education Fund Romania și copiii plus tutorii/părinții lor au avut loc în comunitățile Deaj și Ceuaș în perioada 3-4 septembrie 2019.

O bună parte dintre părinții copiilor din cele două comunități erau plecați la muncă în Slovenia, la adunat hamei pentru 3 euro pe oră, așa cum ne-a povestit bunica unei fetițe de grădiniță, inclusă în unul dintre programele educaționale oferite de fundația noastră în școala din Deaj. Cu toate acestea, bunicii au fost bucuroși să discute despre educația nepoților lor. Pentru ei, școala este extrem de importantă.

„Eu am zero clase. Vreau ca toți copiii mei să meargă la școală”, ne-a explicat Julieta Cadar, din satul Deaj, printre puținele mămici găsite acasă.

Pe prispa unei alte case din Ceuaș, o altă bunică îi împletește nepoatei părul. Părinții copilei sunt, de asemenea, plecați la muncă în Slovenia. Bunica este încântată de programele educaționale oferite de fundația noastră. „Mă bucur mult că poate sta mai mult la școală și că vine cu lecțiile făcute acasă”.

Educatoare și doctorițe, meserii spre care aspiră copiii

Pentru copiii din cele două sate, școala e locul în care se simt cel mai bine. Cei mai mulți dintre ei vor să învețe ca să devină profesori sau medici. Unul singur, Alexandru Kalanyos ne-a spus răspicat că el dorește să devină procuror. A aflat despre meseria aceasta dintr-o piesă cântată de Dani Mocanu.

În luna septembrie mai sunt programate și două ateliere creative interculturale, parte din aceiași campanie.