Caravana Creatorilor de Bucurii – 600 de copii sprijiniți de Pepco România și Fundația REF

Caravana Creatorilor de Bucurii se desfășoară în comunitățile Bora și Țăndărei din jud. Ialomița, Budești, jud. Călărași, Gostinari, jud. Giurgiu, Deaj, jud. Mureș și Gălbinași, jud. Călărași. În cadrul acestui program, 600 de elevi din șase comunități dezavantajate, puternic lovite de pandemie, au primit pe parcursul lunilor iunie-august ajutor sub formă de tichete sociale și pachete educaționale.

Caravana Creatorilor de Bucurii este un proiect finanțat de compania Pepco România și implementat de Fundația Roma Education Fund Romania.

Alexandra este unul dintre acei elevi. A trecut în clasa a VII-a și învață la Școala Gimnazială din Bora, jud. Ialomița.

“Acest an școlar a fost un an altfel, mai ales în ultimele trei luni de școală. În această perioadă am învățat lucruri noi. Am colaborat bine cu toți profesorii mei. Am lucrat pe WhatsApp. A fost o provocare pentru mine, dar m-am străduit din ce în ce mai mult și astfel am reușit să fiu a doua din clasa mea”, povesteşte Alexandra.

Când era mică, îşi dorea mult să devină doctoriță. Acum, însă, fata se visează fotbalistă. Joc fotbal în fiecare zi. Îmi place foarte mult. De la noi din sat, doar eu și cu încă o fată jucăm fotbal.

După ce va termina şi clasa a VIII-a, Alexandra Golgovici are un singur plan de carieră: să ia admiterea la Liceul Sportiv din Slobozia și astfel să devină jucătoare de performanţă în sportul-rege. Copila nu şi-a ales încă nici un model feminin din fotbalul național și internațional, dar Alexandra are de la cine lua exemplu: de la dascălii săi, pe care îi admiră enorm. Unul dintre cadrele didactice care i-au călăuzit paşii tinerei în anii de gimnaziu este Florica Alecu, un exemplu de urmat pentru elevii din școala Bora. Mândră de etnia sa, Florica le povestește mereu elevilor săi că în viață reușești doar dacă depui efort, dacă ești implicat, dacă găsești soluții mereu. Știe ce înseamnă să o duci extrem de greu. Tatăl învățătoarei a muncit ca zilier şi a economisit fiecare bănuţ pentru ca Florica să poată merge la școală.

Cea mai bună prietenă a Alexandrei este Francesca. Simt că vreau mai mult de la viață, știu că pot și nu mă va împiedica nimic, chiar dacă sunt de etnie romă. Anul acesta școalar a fost o “Școală Altfel” în ultimele trei luni. Din cauza acestui fapt, a trebuit să lucrăm pe WhatsApp. Astfel, am avut o experiență plăcută. Am reușit să fiu prima din clasă. Vreau să învăț pentru că vreau să duc o viață mai uşoară decât cea a părinților mei şi doar învăţând o pot realiza”.

Alexa a terminat clasa pregătitoare. Mama fetiţei are 21 de ani și până la vârsta asta a născut patru copii. Femeia nu a făcut nici măcar o zi de școală, aşa cum nici tatăl celor patru copilași nu a stat vreodată într-o sală de clasă. Tocmai din acest motiv părinţii încearcă să-și trimită cât mai des fetița la cursuri. Ambii lucrează cu ziua pe unde prind, iar astfel speră să o ajute pe Alexa să-şi urmeze visul de a deveni, la rândul ei, învăţătoare.