Comunicat de presa – Roma Education Fund a derulat campania de conștientizare în comunități dezavantajate

ROMA HEALTH CAMPAIGN – campanie de conștientizare în comunități dezavantajate

Roma Education Fund România a derulat în perioada 1 septembrie – 30 octombrie 2017 proiectului studențesc „ROMA HEALTH CAMPAIGN – campania de conștientizare în comunități dezavantajate„ finanţat de către Ministerul Tineretului și Sportului.

La implementarea cu succes a acestuia au contribuit atât studenții implicați în derularea activităților, medicii care au coordonat activitatea de instruire și campanie cât și membrii comunităților rome, din Bolintin de Vale (județul Giurgiu), Jilava (județul Ilfov), Bora și Traian (județul Ialomita), prezenți în cadrul caravanelor de conștientizare și informare.

Proiectul a urmărit să crească implicarea studenților romi în campaniile publice de informare și conștientizare în comunitățile rome și să sprijine participarea activă al acestora în programele de sănătate.

Obiectivele proiectului au fost susținute și realizate integral de către studenții prezenți în cadrul campaniei de informare medicală, aceștia dobândind noi abilități practice de comunicare și academice cu efecte multiplicatoare atât pentru ei cât și pentru comunitățile implicate.

În cadrul proiectului a fost realizat un seminar pe teme din sănătate dar și subiecte privind drepturile pacientilor la serviciile medicale sau factorii de risc și legătura directă a acestora cu anumite boli. Seminarul de instruire medicală a beneficiat de expertiza tehnică a doi medici din domenile mentionate mai sus, respectiv sănătate publică și boli infecțioase. Participanții la acest seminar au fost 20 de studenții de etnie romă, studenți care fac parte din cadrul programelor implementate de Roma Education Fund Romania. 

Ulterior, cunostiintele dobândite prin intermediul seminarului, din domeniul sănătății au fost dezbatute și diseminate în cadrul a patru evenimente publice, respectiv patru caravane din comunitățile rome dezavantajate din judeșele Ilfov, Giurgiu și Ialomița. Studenții participanți în cadrul seminarului au instruit la rândul lor, membrii comunităților cu populație semnificativ romă despre igiena medicală, abuzul de alcool, sedentarism si alimentație de tip fast-food, despre participarea la schemele publice de sănătate dar si la responsabilizare civică și socială. Un număr de aproximativ, 100 persoane vulnerabile din comunități dezavantajate au beneficiat de informații legate de un stil de viață sanătos, programele de sănătate publică și despre drepturile pacienților.

  Concluziile majore a acestui seminar și a campaniei de constientizare au vizat necesitatea utilizării în mod constant a unor instumente de prevenție medicală, precum înscrierea la medicul de familie și abordoarea constantă a unui stil de viață sanătos, pentru a putea evita evoluția  în fază finală a unor boli

Campania de conștientizare realizată cu ajutorul și prin intermediul studenților romi a oferit astfel posibilitatea inițierii unui dialog între participanți și membrii comunităților pe temele de sănătate și mai ales pe prevenția medicală. De asemenea prin acest dialog, s-a iterat necesitatea realizării unor programe sistematice de informare și conștientizare dar mai ales a programelor medicale de consult și prevenție în diferite zone devantajate, pentru a se putea identifica priorităţile medicale la nivelul fiecăreia dintre acestea.