Creativitate, inovare și stare de bine la școală prin programul de subvenții REF Romania

REF Romania oferă subvenții cadrelor didactice din proiectul „Competență, inovare și profesionalism în educație” (CIPE) (cod MySmis 2014: 105682), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Proiectul este implementat alături de Casa Corpului Didactic (CCD) Sibiu și CCD București.

“Prin programul de subvenții încercăm să stimulăm profesorii să aplice în școală lucrurile studiate în cadrul cursurilor de formare profesională pe care le-am derulat până în prezent. Cadrele didactice pot depune mini-proiecte pe care REF Romania le finanțează dacă întrunesc criteriile de selecție. Le oferim astfel acces la o sumă de bani ce poate fi folosită pentru a achiziționa diferite materiale prin care să desfășoare activități și acțiuni inovatoare la clasă” – Cristina Grigore, expert măsuri de sprijin CIPE

Până în prezent, zeci de profesori au depus diverse mini-proiecte prin care au derulat activități speciale de Ziua Copilului, prin care și-au amenajat diferite colțuri ale sălilor de clasă, dând naștere unor spații noi dedicate lecturii sau jocului. Alte cadre didactice au dorit să schimbe curtea școlii, așa că, inspirați de cursul Tehnici de predare și activități de tip outdoor, și-au transformat spațiile din jurul instituției.

“Înainte de intrarea în starea de urgență și de închiderea școlilor, plaja activităților pentru care puteau depune proiecte pentru subvenții a fost destul de largă, de la excursii, vizite tematice la muzee, la teatru, la cinema până la competiții sportive. Însă, dând dovadă de creativitate și dorință de implicare, profesorii au reușit să mute activitățile cu succes în online sau au ales să aplice cu mini-proiecte adaptate vremurilor pe care le trăim” – Cristina Grigore.

Unul dintre mini-proiectele câștigătoare este “Dansul – limbaj intercultural”, depus de Florica Alecu, cadru didactic la Școala Gimnazială Bora din Slobozia. “Experiența didactică mi-a conferit perspectiva înțelegerii că muzica și dansul reprezintă forme de comunicare nonverbală. Mișcarea, gesturile, mimica și postura, toate aceste trăiri anulează barierele artificiale dintre oameni. Prin mișcările sale, dansatorul își dezvăluie personalitatea și expune influențele pe care societatea le-a avut asupra sa” – Florica Alecu.

Elevii au probat zilele trecute costumele realizate în cadrul mini-proiectului. Odată ce vor reveni la școală, ei le vor purta la diferite serbări și evenimente.

Sursa de inspirație pentru acest proiect a fost, susține Florica Alecu, cursul de formare Educație Interculturală pentru o școală nouă, ținut de formatorii Galață Mircea,  Zămăcău Vasile – formatori CCD Sibiu și Gavrilă Minodora, Bolojan Georgeta de la CCD București.

Termenul limită pentru depunerea subvențiilor este 20 august 2020, ora 23.59.

Activitatea de formare face parte dintr-un pachet de 11 cursuri pe care Roma Education Fund Romania le-a pregătit cadrelor didactice în cadrul proiectului  CIPE. Până în prezent, 310 de cadre didactice au urmat cursurile:

  • Abordarea creativa a curriculumului în învățământul preșcolar – Preda Viorica și Borțeanu Silvia, formatori CCD București.
  • Abodarea integrată a curriculumului în învățământul primar – Bărbulescu Gabriela și Niculae Elena, formatori CCD București.
  • Abordarea interdisciplinară a continului curricular în învățământul preuniversitar – Buzuriu Mariana, Urea Marcela,  Coropețchi Constantin, formatori CCD Sibiu.
  • Educație interculturală pentru o școală nouă – Galață Mircea,  Zămăcău Vasile – formatori CCD Sibiu și Gavrilă Minodora, Bolojan Georgeta – formatori CCD București.
  • Managementul comunicării școala-familie – Crețulescu Livia Maria, Marcu Cristina Paraschiva, Sacaleris Daniela Ioana – formatori CCD Sibiu și Tatu Adina, Ghebici Sultana – formatori CCD București.
  • Monitorizarea riscului de părăsire timpurie a școlii – Claudiu Ivan, formator și expert REF Romania.
  • Managementul proiectelor educaționale – Șubă Firuța Gabriela, Nițu Dana Rucsandra – formatori CCD București și Seusan Mihaela, Sacaleris Daniela – formatori CCD Sibiu.
  • Tehnici de predare și activități de tip outdoor – Sorana Olaru de la Asociaţia Centrul regional de formare – evaluare – atestarea antreprenorială şi profesională FORMATEST

În zilele următoare, vom începe cursul de Istoria și tradițiile romilor alături de formatorul Maria Luiza Medeleanu, expert educațional REF Romania și vor fi lansate alte două programe de formare profesională destinate cadrelor didactice – unul în domeniul tematic Educație non formală, extrașcolară și informală, altul în domeniul Egalitate de șanse și gen.