Decizie istorică – Piața Nicolae Gheorghe, votată în unanimitate de Consiliul General al Municipiului București

Comunicat de presă | 01.03.2024

Consiliul General al Municipiului București a aprobat în ședința din 29 februarie 2024, proiectul de hotărâre privind atribuirea denumirii de “Piața Nicolae Gheorghe” spațiului public aflat la intersecția străzilor Sfinții Apostoli și dr. Raul Orleanu din Sectorul 4.

Solicitarea de atribuire a numelui pieței a fost făcută de către Fundația Roma Education Fund – REF, platforma civică Aresel, Asociația Roma Entrepreneurship Development – REDI și organizația European Roma Institute for Arts and Culture – ERIAC.

Piața “Nicolae Gheorghe” este primul spațiu dedicat unei personalități rome de calibru internațional care s-a remarcat, de-a lungul carierei sale, prin forța morală, prin dedicarea și energia canalizată în procesul de recunoaștere a romilor ca minoritate națională. Acest omagiu adus personalității lui Nicolae Gheorghe și luptei sale pentru drepturile omului deschide o nouă pagină în procesul de reconciliere istorică dintre minoritatea romă și populația majoritară. Piața “Nicolae Gheorghe” devine un simbol al multiculturalității, al incluziunii și al valorilor democratice. 

”Sociologul Nicolae Gheorghe a fost cel mai mare intelectual de etnie romă din România, cunoscut pentru implicarea sa în activismul civic rom din țara noastră. Înainte de Revoluție, el a intrat în atenția Securității pentru că a trimis către Europa Liberă un articol în care denunța xenofobia și rasismul politicii Partidului Comunist.

Nicolae Gheorghe este cunoscut pentru implicarea sa în activismul civic rom din România.

După 1989, și-a intensificat activitatea, fiind extrem de implicat în procesul de recunoaștere a romilor ca minoritate națională. El a ocupat numeroase poziții în diferite structuri, precum vicepreședinte al Uniunii Internaționale a Romilor și membru fondator al uneia dintre cele mai prestigioase organizații neguvemamentale: Romani Criss. Nicolae a fost, între 1999 și 2006, senior adviser al Organizației pentru Securitate și Cooperare (OSCE) în Europa.

Cei peste 40 de ani de activitate profesională în slujba romilor îi conferă dreptul de a ocupa un loc fruntaș în galeria marilor activiști pentru drepturile omului din lume.

Mulțumesc consilierilor generali pentru susținerea acestui proiect și domnului Ciprian Necula pentru această inițiativă.” – Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan.

„Nicolae Gheorghe este unul dintre cei mai apreciaţi intelectuali români la nivel european. ‘The Economist’ a scris un necrolog în 2013, iar asta pentru că anvergura lui a fost de nivel european. Din păcate, în România, pentru că a fost foarte mult timp plecat şi a scris mult în engleză, nu e atât de cunoscut. A terminat sociologia în anii ’70, într-o generaţie de oameni foarte cunoscuţi. A fost şef de promoţie. Colegii lui – printre care Vintilă Mihăilescu sau Corneliu Vadim Tudor sau Alin Teodorescu – au fost, cumva, în urma lui, el fiind ‘tocilarul’ secţiei Sociologie. A lucrat la Academia Română, după care la OSCE şi a fondat mişcarea civică a romilor”, a evidenţiat preşedintele Fundaţiei Roma Education Fund, Ciprian Necula, în cadrul şedinţei CGMB, citat de Agerpres.

Această inițiativă nu reprezintă doar un pas istoric pentru comunitatea romă, ci și pentru întreaga societate românească. Ea reafirmă valorile egalității, incluziunii și recunoașterii meritelor individuale, indiferent de origine etnică.

Acest demers ar trebui să devină sursă de inspirație și pentru alte instituții naționale și locale. Este important să recunoaștem contribuția romilor la dezvoltarea societății românești, atât pentru a pune bazele unui real proces de coeziune socială, ci și pentru a a contribui la o dezvoltare sănătoasă, armonioasă, pe fundamente solide, a unei tinerei generații de romi, care are nevoie de modele și surse de inspirație.”