Consiliul director


William Lazarus Bila

Președinte

Este expert în comunicare interculturală, cu douăzeci de ani de experiență de lucru în  proiecte din Europa, Canada și America Latină. În prezent, lucrează ca manager de program pentru Allianz Franța și este vicepreședintele ales pentru Centrul Comunitar de Romi din Toronto, Canada. El are o experiență de consultanță, prin activitatea desfățurată la companiile Deloitte și Accord Group. Este absolvent de Finanțe și Afaceri Internaționale de la Leonard N. Stern School of Business de la Universitatea din New York și deține un MBA de la Școala de Business Booth de la Universitatea din Chicago.

 

 


Dezideriu Gergely

Dezideriu Gergely

Expert în domeniul drepturilor omului, cooperează cu instituţii internaţionale precum Consiliul Europei sau Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE precum şi organizaţii neguvernamentale în România. Anterior a fost director executiv al European Roma Rights Centre cu sediul în Budapesta (2011-2014). A fost Membru în Colegiul Director, cu rang de Secretat de Stat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (2005-2011). Şi-a început cariera ca  avocat, membru al Baroului Bucureşti. A fost coordonator al Departamentului de Drepturile Omului la Romani CRISS-Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii (2001-2005). A participat, în calitate de formator, la cursuri în domeniul nediscriminării pentru judecători, procurori, ofiţeri de poliţie, activişti şi studenţi. A reprezentat România în Comitetul de Experţi privind Romii şi Travellers din cadrul Consiliului Europei. A fost ales de două ori Preşedinte al Comitetului şi vice-preşedinte în perioada 2005-2010. A reprezentat de asemenea România în Grupul de Experţi Guvernamentali privind nediscriminarea în cadrul Comisiei Europene. Deţine un Master în drept constituţional european şi românesc, licenţiat în ştiinţe juridice, fellow drepturile omului la Facultatea de Drept a Universităţii Columbia din New York, absolvent al Colegiului George Marshal de Studii Internaţionale şi Securitate în Germania, şi al Institutului Diplomatic Român.

 


Dezideriu Gergely

Nicoleta Bițu

Dr. Nicoleta Bițu predă la Masterul de Studii Rome al Școlii Naționale pentru Științe Administrative și este fellow al OSF Biroul pentru Inițiativele Romilor. Este activă în domeniul drepturilor omului și femeilor de peste 25 de ani, fiind în primele rânduri ale mobilizării europene a femeilor activiste rome și de apărare a drepturilor romilor. Expertă recunoscută și publicată în domeniul său, a lucrat cu Romani CRISS, Open Society Foundations, Consiliul Europei, Centrul European pentru Drepturile Omului și Romano ButiQ, actualmente fiind președinta Federației Democrate a Romilor.  Activismul său a provocat mișcările roma și feministe să gândească și să acționeze bazându-se pe universalitatea drepturilor omului atunci când este vorba despre femeile rome. În prezent este implicată în inițiative legate de arta și cultura romă precum este Institutul European Rom pentru Artă și Cultură  și Arhiva digitală europeana a Romilor și a contribuit la inițierea Muzeului Culturii Romilor și a Centrului de Documentare privind Romii din România.