Despre Ziua Internațională a Romilor cu elevii din Vărăști

8 aprilie – Ziua Internațională a Romilor.

Luiza Medeleanu, expert implementare activități educaționale la Roma Education Fund Romania, le-a făcut o scurtă vizită elevilor de clasa a IV-a de la Școala din Vărăști și le-a povestit acestora despre importanța acestei zile.

Ideea de a marca o astfel de zi a luat naștere la Londra, în 1971, la primul Congres Internațional al Romilor. Atunci a fost adoptat ca imn internațional al romilor cântecul „Gelem, gelem”, interpretat de Olivera Vuco în cunoscutul film iugoslav „Am întâlnit și țigani fericiți”, peliculă ce datează din 1967. La aceeași întâlnire a fost ales și steagul romilor.

Verdele din steag este simbolul câmpurilor înverzite. Jumătatea de sus este albastră pentru că reprezintă cerul senin. Roata din mijloc simbolizează, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieților, iar pe de altă parte nomadismul, în relație cu spațiul originar al Indiei.

Activitatea a avut loc la Centrul “Școala după Școală” înființat de fundația Roma Education Fund Romania în cadrul proiectului “Împreună pentru o viață mai bună” implementat de „Asociația Europeană pentru o Viață mai Bună”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.