Educaţia online, o himeră pentru copiii din comunităţile dezavantajate

COMUNICAT DE PRESĂ – Fundația Roma Education Fund Romania își manifestă profunda îngrijorare în legătură cu deciziile luate luni, 27 aprilie, și cu impactul lor destabilizator asupra destinului și asupra calității vieții copiilor din comunitățile sărace. Hotărârea de a suspenda activitatea școlilor până în luna septembrie, un act care nu propune și măsuri concrete pentru elevii din mediile defavorizate, lipsiți de acces la educația online, va adânci și mai profund diferențele dintre copiii României.

Copiii dezavantajați nu sunt niște numere în statisticile ce reflectă sec și aseptic gradul de sărăcie al României. Fiecare dintre ei reprezintă un destin și un suflet căruia îi întoarceți, încă o dată, spatele. Refuzul de a-i considera și pe copiii care provin din mediile defavorizate demni de a-și continua studiile și de a le oferi soluții realiste și implementabile începând de mâine le încalcă însuși dreptul la educație, drept garantat de art. 32 din Constituția României.

Cerem să fie achiziționate cât mai urgent telefoane inteligente sau tablete, să le oferiți copiilor acces la internet folosind toate soluțiile existente pe piață, așa încât să poată participa și ei la procesul de educație online.

Mai mult, cerem să fie direcționate fonduri către comunitățile dezavantajate, acelea în care principala grijă a cetățeanului este, în aceste momente dificile, felia de pâine pe care o va pune sau nu pe masă. Ați propus ca acestor persoane să li se acorde vouchere de 200 de euro pentru cumpărarea de tablete sau de computere, după un raport întocmit de școli și de asistenții sociali. Tocmai ați dat naștere unui proces birocratic care va dura luni întregi pentru finalizare și care în mod implacabil îi pune cruce la căpătâi anului școlar curent.

Mulți dintre copiii cu care lucrăm primeau o masă caldă pe zi, pentru unii poate singura, atâta vreme cât participau la programele noastre educaționale. De pe 11 martie, acești copii au rămas nu doar mai needucați, ci și mai flămânzi ca urmare a închiderii cursurilor. Ușurați-ne munca și lăsați-ne să le oferim acestor copii posibilitatea de a primi din nou măcar un sandviș, o dată-n zi, prin scurtcircuitarea mecanismelor birocratice din cadrul Programului Operațional Capital Uman.

Sunt necesare acum dovezi de înțelepciune, de maturitate şi de compasiune. Ne dorim ca această situaţie să producă schimbarea la față a României și a aparatului menit să o slujească, așa cum cer vremurile în care trăim.