Fitness Financiar pentru dascălii din Gornești, județul Mureș

Fundația Roma Education Fund Romania continuă parteneriatul demarat în luna iunie 2019 cu Ok Center România, organizând din această toamnă o nouă serie de cursuri adresate cadrelor didactice.

Pe 23-24 septembrie 2019 a avut loc la Școala Gimnazială „Teleki Domokos”, din comuna Gornești, județul Mureș, cursul Fitness Financiar susținut de Dumitru Domocoș, trainer OK Center. Activitatea este inclusă în proiectul „Competență, inovare și profesionalism în educație” (CIPE) (cod MySmis 2014: 105682), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-202.

Am avut un început fantastic de săptămână! Luni și marti am vizitat Şcoala Gimnazială „Teleki Domokos” din Gorneşti, o locație pur și simplu minunată. Respectul și admirația mea pentru cei care lucrează acolo!

Dar ce am făcut noi acolo? Am susținut ateliere de lucru legate de educația financiară cu profesorii. Pe parcursul acestor ateliere ne-am îmbunătățit și dezvoltat inteligența financiară. A fost ca și cum am fi lucrat la „aparate de fitnes” cu ajutorul cărora „se lucrează mușchii financiari” care ne duc către o gestionare conștientă și responsabilă a finanțelor personale- ne-a explicat Dumitru Domocoș.

În cadrul antrenamentelor și exercițiilor, profesorii au fost, susține Dumitru Domocoș, foarte entuziaști, activi și dornici să-și „lucreze muschii financiari”. De-a lungul celor două zile, au avut parte de exerciții individuale și de grup, și-au autoevaluat situația financiară actuală, au discutat despre comportamentul lor financiar, au definit ce înseamnă siguranța financiară pentru fiecare dintre ei. Au construit un buget și au dezbătut motivul pentru care este bine și eficient să realizezi bugete personale.

Am reusit in timpul antrenamentelor să  atingem și să dezbatem pilonii educației financiare: venituri, cheltuieli, economii, credite și protecție împotriva riscurilor – Dumitru Domocoș.

“Școala Gimnazială „Teleki Domokos” este o școală care învață și în care se învață.  Prin toate programele educaționale derulate în unitatea noastră de învățământ, creăm spațiu și oportunitate de învățare atât elevilor noștri, cât și cadrelor didactice și părinților. Credem în învățarea pe tot parcursul vieții. Ca adulți responsabili, suntem interesați de orice oportunitate de învățare ivită. Cursul de educație financiară, o veritabilă ședință  de fitness financiar, a fost binevenit, primit cu interes de comunitatea de dascăli din Gornești. Am conștientizat importanța proiectării bugetului nostru la toate nivelele și rolul benefic pe care un curs de educație financiară îl are asupra cursanților. Mulțumiri REF Romania și OK Center București! Sperăm să ne întâlnim curând și la activități de educație financiară pentru elevii noștri”, ne-a detaliat Antal Levete, directorul școlii din Gornești.

Prin parteneriatele încheiate cu diferite instituții care asigură zona de soft skills pentru profesori, cum este cazul prietenilor de la OK Center, avem avantajul unor cursuri dinamice, care activează zona de non-formal și se pliază destul de ușor pe nevoile de formare ale cadrelor didactice. Școala „Teleki Domokos” nu este una dintre școli partenere în proiectul “Competență, inovare și profesionalism în educație”, dar este de pe 23 septembrie parte din Rețeaua de sprijin intercolegial formată în cadrul proiectului, care adună profesori, educatori, specialiști în educație și alte persoane interesate de zona de educație.

Experiența de la școala din Gornești a fost una deosebită pentru că am avut ocazia să cunosc profesori care profită de orice nouă oportunitate de învățare, sunt la curent cu toate evenimentele din educație și sunt motivați să întorcă elevilor cunoștințele pe care și le însușesc. Le mulțumesc pentru deschidere directorului, cadrelor didactice, personalului auxiliar, și pentru colaborare partenerului nostru, OK Center! – ne-a explicat Cristina Grigore, expert rețea de sprijin intercolegial Roma Education Fund Romania.