Florin, 13 ani – Cel mai tânăr absolvent al programului „A Doua Șansă”

Programul „A Doua Șansă” (ADS), implementat de REF Romania, a avut 123 de absolvenți în anul școlar 2019-2020. Programul este inclus în proiectul „Educație formală și non-formală pentru dezvoltare durabilă în regiunea Centru” (cod MySmis 2014: 106443), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Unul dintre profesorii coordonatori ai programului, Veronica Șandor, ne povestește în acest articol despre cel mai tânăr absolvent ADS.

Momentul absolvirii este unul dintre ele mai frumoase momente, este simbolul recunoașterii față de educația pe care ai primit-o și al angajamentului față de o educație ce va continua pe tot parcursul vieții.  În calitate de profesor coordonator al programului A Doua Șansă din Școala Gimnazială „Teleki Domokos” Gornești vă mărturisesc faptul că sentimentele absolvenților acestui program sunt  trăite cu mare intensitate. De multe ori efortul depus de ei pentru a fi prezenți în sala de curs este foarte mare și merită toate aprecierile noastre. Pentru că  multe dintre poveștile lor de viața sunt extraordinare, astăzi vreau să îl cunoașteți pe Nica Florin, unul dintre absolvenții programului ADS din școala noastră. Florin a finalizat modulul 1, clasele V-VI.

Florin are 13 ani și este unul dintre cursanții pentru care acest program a făcut o minune, facilitându-i accesul la educație, întâlnind astfel oameni frumoși care i-au fost alături. Este cel mai tânăr cursant pe care l-am avut vreodată în cadrul ADS. Am fost cu toții impresionați de faptul că Florin și-a finalizat și  clasele primare tot în cadrul acestui program, la Școala Gimnazială nr. 168 din București, fără a fi vreodată integrat în învățământul de masă. În urmă cu 4 ani s-a mutat la Gornești, unde locuiește cu părinții și cei șase frați ai săi, iar din 2019 este elevul nostru.  

Acum se numără printre absolvenții acestui modul și în momentul în care a intrat în școala noastră, s-a angajat să ducă la bun sfârșit pactul făcut cu el însuși pentru a absolvi cursurile pe care le-a urmat cu cea mai mare seriozitate și implicare. A înțeles de asemenea suișurile și coborâșurile pe care le implică activitățile complexe, programul încărcat și  proiectele realizate alături de colegi ce aveau vârsta părinților săi.  Direcțiunea școlii și cadrele didactice i-au fost mereu alături, cu sprijin din partea directorului și a unui sponsor, Florin  a obținut un calculator pentru a putea realiza sarcinile de lucru cu mai mare ușurință, sprijin ce i-a fost de mare ajutor în perioada izolării sociale.

            Pentru toată truda, pentru simplitatea și modestia de care a dat dovadă,  noi, colectivul de profesori implicați în ADS, îl felicităm și îi transmitem că suntem alături de el în continuare, sprijinindu-l să continue studiile. Se va arăta mereu o cale pentru cei care știu ce înseamnă munca, onestitatea și perseverența!

Felicitări Nica Florin !

În anul școlar 2019-2020, au absolvit programul ADS 53 de persoane la ciclu primar și 70 la învățământ secundar inferior. Cel mai în vârstă dintre ei are 59 de ani și este din comuna Band, județul Mureș.

Până la finalul proiectului, 200 de adulți din Deaj, Band, Dumbrăvioara, Ernei și Gornești – județul Mureș – vor beneficia de programul A Doua Șansă, ciclurile primar și gimnazial.