
Data publicarii: 27 iulie, 2016
București, 26 iulie 2016
FUNDAȚIA ROMA EDUCATION FUND ROMÂNIA a organizat evenimentul de vizionare a filmului documentar ”Valea Plângerii”, în cadrul campaniei
”ȚARĂ, ȚARĂ … VREM COPII EDUCAȚI!”
La sediul Fundației Roma Education Fund România (Str. Vaselor nr. 60, sector 2, București) a avut loc luni 25 iulie, începând cu orele 16.00, vizionarea filmului ”Valea Plângerii” (Produs de: Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale și TRIBA Film, Cluj-Napoca, România, an de producție: 2013, durată: 57 minunte).
Organizația a creat un spațiu de discuție despre ceea ce în anii ‘40 se numea exterminare rasială, iar acum, în anul 2016, se numește discriminare și rasism. Ne-am bucurat să îl avem la masa discuțiilor pe unul dintre regizorii filmului – Mihai Andrei Leaha. În sală au fost prezenți inclusiv doi supraviețuitori ai deportărilor din Transnistria, din localitatea Căzănești, județul Ialomița (una dintre cele 11 comunități în care Fundația implementează proiectul ”Pe locuri, Fiți gata, Start!”).
”În luna august, Fundația Roma Education Fund România dorește realizarea unor parteneriate cu alte organizații și institute culturale, prin care filmul ”Valea Plângerii” să fie urmărit de cât mai mulți oameni. Am încurajat această activitate pentru că proiecția de film documentar reprezintă una dintre metodele eficiente de învățare, dar și de promovare a adevărului istoric, care nu există în manualele școlare. Noi lucrăm cu comunitățile de romi și am învățat că integrarea socială a acestora pe termen lung se poate face doar prin educație.”, a declarat Claudia Lixandru, director național al Fundației Roma Education Fund România.
Cei doi supraviețuitori prezenți în sală – Jăndărică și Rocovina Stănescu – au realizat o transpunere în realitate a ceea ce s-a vizionat în pelicula, ce a rulat în sala de eveniment. Au vorbit în limbile romani și română despre traumele trăite de ei și de familiile lor, la vârsta copilăriei, de doar 7 ani, începând din anul 1942, după deportarea în Transnistria. Sunt doi dintre cei aproximativ 12.000 de supraviețuitori care au reușit să se întoarcă acasă (în anul 1942, aproximativ 25.000 de romi au fost deportaţi în Transnistria, la comanda mareşalului Antonescu).
”Am fost ridicați din vara anului 1942, din comuna Movila Miresei, județul Brăila, am fost escortați de militari la Galați, de unde am trecut Prutul, am ajuns în comuna Krasnenchi, județul Golta, am fost lăsați pe câmp, sub cerul liber. Noi și ceilalți peste 8000 de oameni. Am îndurat foamete, frig, chinuri crunte, moartea din jurul nostru, tot ce era mai rău și mai inuman. Începând din seara de Mihail și Gavril, cei care nu și-au ridicat bordeie de pământ, au murit de frig. A doua zi, ca să putem trăi în locul respectiv, am ridicat cadavrele cu furcile de pe câmpul din jurul nostru.”, ne-a declarat Jăndărică Stănescu.
”Filmul prezintă cu fapte o realitate crudă despre o perioadă neagră, în care oamenii au luat decizia să nu mai fie oameni. Holocaustul Romilor nu se învaţă la şcoală, cel puţin eu nu l-am învăţat, şi, în plus, avem de-a face încă, în România, cu multe prejudecăţi şi emoţii puternice când vine vorba de această etnie problematică şi fascinantă, în acelaşi timp. Aşa că am încercat, pe cât am putut, să ne ferim de un film-dezbatere, pe această temă interminabilă şi adeseori fără niciun sens. Am încercat să facem un film-stare în care să vorbim despre oameni, şi nu despre Romi, despre solidaritate umană şi nu despre Ucraineni, despre o gândire militară şi instituţională criminală a Regimului Antonescu şi nu despre vinovăţia generalizată a unor popoare: român şi german. La nivel de conţinut am încercat să transmitem un mesaj umanist care îndeamnă la responsabilitate mai degrabă decât la culpă. De aceea, am decis împreună cu Fundația Roma Education Fund România să promovăm acest film documentar ca material de studiu al istoriei unei etnii, cu care conviețuim în România.”, ne-a declarat Mihai Andrei Leaha, regizor film documentar ”Valea Plângerii”.
Accesul la eveniment s-a realizat în baza donației de rechizite/ a unui material didactic/ a unei jucării noi, prin care Fundația Roma Education Fund România vine în sprijinul copiilor din 11 comunități, din cadrul proiectului ”Pe locuri, Fiți gata, Start!”: Ineu, Șilindru, Dumbrava – județul Bihor, Huseni – județul Sălaj, Beica, Deaj – județul Mureș, Românești – județul Dâmbovița, Gălbinași, Budești – județul Călărași, Traian, Căzănești – județul Ialomița. Prin acest act de bunăvoință și implicare socială, au contribuit la accesul copiilor la educație. În aceste comunități există părinți care nu își pot trimite copiii la școală sau la grădiniță din lipsă de bani pentru rechizite, haine sau chiar mâncare (https://www.youtube.com/watch?v=VOANDZqXhf4&feature=youtu.be). Rechizitele vor fi oferite în comunitățile menționate, ținându-se cont de numărul de copii din grădinițele locale.
Claudia LIXANDRU
Director național
Fundația Roma Education Fund România