Învățarea în natură, un model socio-pedagogic de educaţie pentru sustenabilitate și grijă față de comunitate

Fundaţia Roma Education Fund (REF) Romania împreună cu Asociaţia Centrul regional de formare – evaluare – atestarea antreprenorială şi profesională FORMATEST au început în luna februarie 2020 cursul Tehnici de predare și activități de tip outdoor. Programul de formare, la care participă 100 de cadre didactice, se desfăşoară în prezent doar în mediul online.

A fost o provocare și pentru mine să reușesc să duc la bun sfârșit un curs online despre cât de importantă este educația în natură. Dar poate tocmai acum realizăm acest lucru pe pielea noastră. În cadrul cursului nostru am pregătit teme și jocuri pe care participanții le-au putut face afară, în imediata apropiere a locuinței, pentru a nu încălca carantina. Singura diferență față de cursul față în față a fost că aceste exerciții nu le-am făcut în echipe, ci fiecare le-a făcut individual, apoi au împărțășit rezultatele online. Dar au ieșit din casă, în fiecare zi, și s-au simțit mult mai bine. Le-am lansat și lor această provocare, pe care au acceptat-o: să le dea elevilor teme pe care aceștia trebuie să le facă outdoor. În locul fișelor și temelor scrise, să le propună experimente, observații sau alte activități care să îi scoată din case. În acest mod putem face învățarea mai interesantă și mai ușoară și putem combina tehnologia cu natura, exact așa cum facem zi de zi, a explicat formatorul Sorana Olaru.

Sorana Olaru

În cadrul procesului de educație outdoor elevul învață totul în mod practic, activ, prin experiențe personale la care mai apoi reflectă pentru a extrage învățăturile. Educaţie experienţială produce efecte educative mai puternice şi mai durabile, privind dobândirea capacităţii de stăpânire a unor situaţii complexe, de inovare, de conducere, de spirit de echipă şi de comunicare, dar şi pentru multe alte aspecte ale vieţii moderne.

Educația outdoor este extrem de importantă. Eu personal nici nu pot concepe un sistem educațional care nu pune un accent cât de mare pe învățarea în natură. De multe ori uităm că omul a inventat matematica, fizica, chimia tocmai pentru a înțelege mai bine mediul în care trăiește. Dar în acest moment este o prăpastie foarte mare între ce învățăm în clasă și ce putem aplica din ce am învățat. Și trebuie să traversăm prăpastia. Mai mult, educația în natură este un model socio-pedagogic de educaţie pentru sustenabilitate și grijă față de comunitate. Este demonstrat științific că în natură omul îşi găseşte identitatea, istoria, sinele, se dezvoltă emoţional, fizic, cognitiv, dobândind o perspectivă mai largă asupra lumii în care trăieşte. Copiii care petrec un timp cât mai mare în natură sunt mai liberi, mai fericiți, își dezvoltă încrederea și curiozitatea, învață să învețe și să se adapteze mai bine schimbărilor societății.

Serviciile de formare profesională Tehnici de predare și activități de tip outdoor sunt asigurate pentru  100 de cadre didactice din școlile partenere, situate în trei regiuni geografice ale României:

  • Regiunea Sud Muntenia: Școala Gimnazială Nr.1 Gălbinași, Școala Gimnazialaă ”Gheorghe Manu” Budești, Școala Gimnazială „Grigore Moisil” Ulmeni, judet Călărași, Școala Gimnazială nr. 1 Gostinari, județul Giurgiu, Școala Gimnazială Bărbulești, Școala Gimnazială Bora, județul Ialomița.
  • Regiunea Nord Est: Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Podu Iloaiei, județul Iași.
  • Regiunea Centru: Școala Gimnazială Deaj, Școala Gimnazială Nr. 4 Apalina, Școala Gimnazială „Miron Neagu” Sighișoara, județul Mureș.

Acest curs are foarte multe subiecte interesante. Dar atunci când i-am întrebat pe profesori, majoritatea mi-au răspuns: exemplele oferite de sisteme în care elevii învață liber, de la natură și prin natură, jocul ca resursă pedagogică și modalități de amenajarea a spațiului din curtea școlii pentru a permite desfășurarea orelor afară, de exemplu înființarea unei grădini.

Programul de formare Tehnici de predare și activități de tip outdoor, care se va încheia în luna iunie 2020, face pate dintr-un pachet de 11 cursuri pe care Roma Education Fund Romania le-a pregătit cadrelor didactice în cadrul proiectului  „Competență, inovare și profesionalism în educație” (CIPE) (cod MySmis 2014: 105682), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Proiectul este implementat alături de Casa Corpului Didactic (CCD) Sibiu și Casa Corpului Didactic (CCD) București. Până în prezent, 310 de cadre didactice au urmat cursurile:

  • Abordarea creativa a curriculumului în învățământul preșcolar – Preda Viorica și Borțeanu Silvia, formatori CCD București.
  • Abodarea integrată a curriculumului în învățământul primar – Bărbulescu Gabriela și Niculae Elena, formatori CCD București.
  • Abordarea interdisciplinară a continului curricular în învățământul preuniversitar – Buzuriu Mariana, Urea Marcela,  Coropețchi Constantin, formatori CCD Sibiu.
  • Educație interculturală pentru o școală nouă – Galață Mircea,  Zămăcău Vasile – formatori CCD Sibiu și Gavrilă Minodora, Bolojan Georgeta – formatori CCD București.
  • Managementul comunicării școala-familie – Crețulescu Livia Maria, Marcu Cristina Paraschiva, Sacaleris Daniela Ioana – formatori CCD Sibiu și Tatu Adina, Ghebici Sultana – formatori CCD București.
  • Monitorizarea riscului de părăsire timpurie a școlii – Claudiu Ivan, formator și expert REF Romania.
  • Managementul proiectelor educaționale – Șubă Firuța Gabriela, Nițu Dana Rucsandra – formatori CCD București și Seusan Mihaela, Sacaleris Daniela – formatori CCD Sibiu.

În săptămânile vitoare, vom începe cursul de Istoria și tradițiile romilor alături de formatorul Maria Luiza Medeleanu, expert educațional REF Romania și vor fi lansate alte două programe de formare profesională destinate cadrelor didactice – unul în domeniul tematic Educație non formală, extrașcolară și informală, altul în domeniul Egalitate de șanse și gen.