Mediere și mentorat pentru comunitățile de romi și autoritățile locale | Workshop, Plovdiv, Bulgaria

Atelierul a avut loc în perioada 16-19 noiembrie 2021 și s-a derulat în cadrul proiectului European Cooperation for Roma Inclusion | ECRI, finanțat de  Erasmus + Youth and Sports Programme.

La training au fost prezenți reprezentați ai autorităților locale franceze care lucrează cu comunități de romi emigranți din țările din sud-estul Europei, dar si reprezentați ai organizațiilor locale non-guvernamentale din Bulgaria.  Workshopul a fost susținut de Luiza Medeleanu, expert al fundației Roma Education Fund Romania.

 Obiectivele principale ale întâlnirii au fost:

  • Clarificarea conceptului de program de mentorat
  • Cunoașterea istoriei și culturii romilor ca parte integrantă a incluziunii romilor prin programele de mentorat.

„În prima parte a întâlnirii, ne-am cunoscut cu ajutorul cărtilor de dixit și apoi am discutat despre necesitatea medierii pentru comunitățile de romi dar mai ales despre importanța programelor de mentorat. În a doua sesiune de training, am avut-o invitată pe actrița romă Alina Serban, care ne-a prezentat cartea sa de benzi desenate audio ,,Acasă” și scurt metrajul ,,Bilet de iertare”, film ce are ca tema principală sclavia romilor în Tarile Române. După prezentarea celor doua materiale a avut loc o dezbatere în prezența Alinei Șerban în care am discutat despre necesitatea cunoașterii istoriei dar și a situației sociale a oamenilor cu care lucram” – Luiza Medeleanu, cercetător și trainer.

Imagine din timpul cursului

O altă componentă importanta a atelierului a fost sesiunea de prezentare a bunelor practici de mediere și de mentorat pentru comunitățile de romi din țările participante – Bulgaria, România și Franța.

„În ultima parte a cursului, am discutat despre contextul socio-istoric al romilor din fiecare țără participantă, inclusiv a romilor din Franța, nu doar a imigranților romi. Am aflat lucruri pe care nu le cunoșteam despre țările noastre. De exemplu, participanții din Bulgaria si Franța au aflat despre sclavia romilor din Țările Române și consecintele acesteia asupra romilor astăzi. Participanții din Franța au aflat despre situația romilor din Bulgaria, despre segregarea, marginalizarea și discriminarea cu care se confruntă” – Luiza Medeleanu.

Seria întâlnirilor din cadrul proiectului continuă cu un nou atelier ce va avea loc în perioada 6-12 decembrie 2021, în Bordeaux, și este organizat de organizația Le Laba și administrația orașului BÈGLES – Franța.