O Europă incluzivă și diversă | Proiectul „Resist, Revolt, Rejoin!”

În perioada 5-10 aprilie, a avut loc în Bulgaria ultima întâlnire din cadrul proiectului „Resist, Revolt, Rejoin! „. Tinerii din România, Bulgaria și Germania s-au implicat în activități intense, au explorat valorile individuale și colective, de la cele personale la cele naționale și europene, analizând identitatea personală și de grup, cu accent pe diversitatea și specificul fiecărei comunități și națiuni.

Un moment important din cadrul întâlnirii a fost prezentarea cărții realizate în cadrul proiectului care s-a derulat începând din septembrie 2023. Lucrarea conține articole scrise de tineri din cele trei țări implicate și a fost coordonată de către Alexandru Zamfir, Steffen Moor și Asen Karagyozov. Cartea este structurată în patru capitole: cap. I Speaking of Resistance; cap. II My Resistance Stories; cap III Resistance Stories; cap. IV Revolution Alling.

”Trebuie să ne recâștigăm poveștile. Noi, tinerii romi de azi, trebuie să reamintim majorității că avem o istorie de supraviețuire în fața opresiunii de-a lungul anilor. Gândiți-vă la Ziua Rezistenței Romilor. O sărbătorim în fiecare an pe 16 mai, în amintirea celor 600 de prizonieri romi din Auschwitz care s-au unit și s-au ridicat împotriva gardienilor naziști. Cu alte cuvinte, trebuie să ne opunem narațiunii dominante care oferă o relatare falsă. Trebuie să ne ridicăm pentru noi înșine și să ne spunem adevărul – poveștile noastre de rezistență și revoltă.” – citat din cartea Resist, Revolt, Rejoin!

Prezentarea cărții a fost urmată de mai multe ateliere concentrate pe perspectivele de viitor ale tinerilor, abordând alături de traineri teme precum originea indiană a romilor, maniera în care se predă și se învață istoria romilor în școli la nivel european, nevoia de centre de educație în comunitățile de romi, standardizarea limbii romani sau înființarea unei universități pentru romi.

„Pe 8 aprilie, tinerii au organizat o conferință în care au discutat aceste teme. În zilele următoare, le-au dezbatut în detaliu și în ultima zi au votat care sunt cele mai importante și urgente, cum ar trebui prioritizate și cum ar putea ele prinde contur într-un program sau proiect concret, cu pași de urmat, întâlniri prestabilite, parteneri, resurse implicate, materiale, umane și financiare”, a menționat Alexandru Zamfir, coordonatorul proiectului din partea REF Romania, care în cadrul conferinței a susținut și o prezentare despre istoricul Zilei Internaționale a Romilor.

De-a lungul celor șase zile de workshop, participanții au avut ocazia să exploreze și zona de lângă Plovdiv, numită Bacikovo și Fortăreața lui Asen, ceea ce a adus o perspectivă autentică asupra contextului local și istoric.

”În timpul vizitei noastre în Plovdiv, Bulgaria, am avut experiențe de neuitat care m-au învățat valoarea schimbului cultural și a comunicării. Deși provenim din 3 țări diferite – România, Bulgaria și Germania, am reușit să colaborăm și să ne împrietenim în ciuda diferențelor noastre de limbă pentru a învăța și a ne dezvolta împreună. De asemenea, am avut o excursie frumoasă în Bacikovo în care am vizitat o mănăstire, am făcut drumeții, am descoperit o cascadă și am vizitat și Fortăreața lui Asen. În ansamblu, timpul petrecut în Bulgaria nu doar a fost plăcut, ci și educativ, deoarece ne-a permis să ne întărim legăturile, să învățăm abilități valoroase și să contribuim la îmbunătățirea comunității noastre rome” – Claudia Gheorghe, studentă din echipa care a reprezentat România în cadrul proiectului

Proiectul „Resist, Revolt, Rejoin! ” este finanțat de administrația locală din Dortmund, Germania, și este implementat de organizațiile GrünBau gGmbH din Germania, Youth Club Stolipinovo din Bulgaria și #REFRomania.