Vată de zahăr, jocuri și bucurie – 1 iunie la Gălbinași

Încă de la prima oră a dimineții, curtea școlii din Gălbinași freamătă de glasurile copilașilor pregătiți să plece într-o aventură. Doamna educatoare îi roagă să se așeze frumos în rând, să se țină de mânuțe, doi câte doi, și să se pregătească de plecare. Drumul dintre școală și biserica din sat nu este lung însă micuții, cărora li se promisese o surpriză, devin nerăbdători.

„Vai, cât e de frumos!”… și grăbesc toți pasul încercând să ajungă cât mai repede la destinație. Nici măcar nu o mai aud pe doamna educatoare strigând după ei. „Păstrați rândul! Nu ieșiți în stradă!” Sunt vrăjiți de o arătare imensă, albastră cu portocaliu, care îi așteaptă cuminte dincolo de gardul bisericii. Lângă ea, pe o trambulină, alți prichindei încearcă să atingă cerul.


În momentul în care au pășit în curtea bisericii, copiii au luat-o la fugă spre locurile de joacă. O doamnă pe care nu o cunosc îi roagă să se descalțe și să se așeze în rând dacă vor pe tobogan. Zis și făcut.

Pentru că au fost ascultători, doamna animator le pictează fețele. Băieții s-au ales cu mustăți și insecte înfricoșătoare iar fetele cu flori viu colorate.

Însă partea cu adevărat interesantă pentru cei mai mulți dintre ei începe în clipa în care doamna animator îi roagă să se așeze din nou în rând pentru că vor primi cu toții… vată de zahăr. Cei mai mulți dintre ei au gust pentru prima dată în viață această delicatesă sub formă de nor, făcută în totalitate din zahărul care a prins formă chiar sub privirile lor.

Vată de zahăr, jocuri amuzante, ture pe tobogan, fotbal, dansuri. Nu au simțit cum trece timpul.

După aproape o oră, copiii sunt rugați să se pregătească de plecare. O altă grupă de elevi se pregătește să intre în curtea bisericii. Dezamăgiți că trebuie să plece, micuților li s-a promis încă o aventură. De data aceasta, chiar în curtea școlii lor.

Jocul e simplu. E nevoie doar de puțină îndemânare. Și-au suflecat mânecile și și-au folosit mânuțele pentru a imortaliza ziua chiar pe pereții școlii, folosind culorile Roma Education Fund Romania: roșu, albastru și verde.

Alergi și câștigi!

Ziua de 1 iunie nu a fost sărbătorită doar de copiii de la grădiniță și de la clasa pregătitoare, ci și de elevii de gimnaziu care au participat la un concurs pe terenul de sport. Cei mai buni 10 sportivi au primit din partea noastră ghiozdane pline cu bunătăți.

Evenimentul a fost organizat de preotul paroh Dinu Liviu George din Gălbinași, județul Călărași, și de Fundația Roma Education Fund Romania.

Școala Gimnazială din Gălbinași este inclusă în proiectul
„Competență, inovare și profesionalism în educație” (CIPE) (cod MySmis 2014: 105682), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.