Proiect: ”Pe locuri, fiți gata, start!” – creșterea rezultatelor privind dezvoltarea timpurie a copiilor romi

Proiect: Pe locuri, fiți gata, start! – creșterea rezultatelor privind dezvoltarea timpurie a copiilor romi

Performanța începe cu pași mici!

Finanțat prin intremediul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014, RO 25 – Combaterea sărăciei, proiectul ”Pe locuri, fiți gata, start!” – creșterea rezultatelor privind dezvoltarea timpurie a copiilor romi are, drept obiectiv principal,  creșterea calității serviciilor de educație timpurie pentru copiii de etnie romă dezavantajați din comunitățile din România.

Funcționând în 11 localități din 6 județe din România, proiectul va include peste 1000 de copii cu vârsta de până la 6 ani și pe familiile acestora, prin intermediul programelor și serviciilor educaționale oferite. Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi 560 de copii și familiile acestora, care vor beneficia de programe educaționale de calitate, astfel încât rezulatele obținute, ulterior, de copii în școala primară să fie cât mai bune.

Prin intremediul proiectului, vor fi constituite și susținute 14 noi grupe de grădinița în cadrul celor 11 localități incluse în proiect. Proiectul ”Pe locuri, fiți gata, start!” va începe cu o componentă de infrstructură, susținând intervenții de amenajare/reabilitare/renovare/extindere pentru spațiile de grădiniță. Proiectul va fi implementat pe o perioadă de 29 de luni – din decembrie 2014 și până în aprilie 2017.

În plus față de serviciile educaționale (programe de grădiniță) pe care beneficiarii direcți ai proiectului le vor primi, proiectul va oferi servicii educaționale suplimentare pentru familiile incluse în proiect și pentru comunități. Proiectul ”Pe locuri, fiți gata, start!” va avea și o componentă de sprijin material care este menit a asigura resursele financiare pentru familiile ai căror copii participă la programele de grădiniță și care va fi oferit în baza participării constante în proiect.

Programele educaționale implementate în cadrul proiectului ”Pe locuri, fiți gata, start!” – creșterea rezultatelor privind dezvoltarea timpurie a copiilor romi:

  1. Program de grădiniță pentru copiii incluși în cele 14 noi grupe de grădiniță, oferit constant, până la finalul proiectului;
  2. Biblioteca de jucării (Toy Library) – spațiu echipat cu jocuri, jucării și cărți, prin intremediul căruia toți copiii din cele 11 localități pot utiliza materiale educaționale;
  3. Cercul povestitorilor (Your Story) – serii de evenimente prin care familiile care au în grijă copiii incluși în grupele de grădiniță învață cum să citească povești copiilor și cum să susțină dezvoltarea educațională a acestora;
  4. Consolidarea relației dintre școală, casă și comunitate (Home School Community Liaisons) – serii de evenimente prin intremediul cărora persoanele care au în grijă copiii incluși în grupele de grădiniță devin educatori pentru o zi, menite să consolideze încrederea în procesele educaționale;
  5. Evenimente comunitare (Community Motivation Events) – serii de evenimente organizate cu toți membrii comunității din cele 11 localități prin intermediul cărora se consolidează încrederea în puterea comunității de a susține dezvoltarea educațională a tuturor copiilor.

Proiectul ”Pe locuri, fiți gata, start!” este implementat de Fundația Roma Education Fund (REF) România, în parteneriat cu alte 5 organizații neguvernamentale – Asociația Centrul pentru Educație și Drepturile Omului (CEDO), Asociația Divers, Asociația Dreptate și Frăție, Fundația Ruhama și Roma Education Fund (REF) Ungaria. Proiectul va fi implementat în 6 județe – Bihor, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Mureș și Sălaj, unde vor fi constituite 14 noi grupe de grădiniță în 11 localități. Proiectul va beneficia de suport tehnic din partea Băncii Mondiale din România, fiind susținut de Ministerul Educației și Cercetării Științifice. La nivel local, proiectul va beneficia de susținerea Primăriilor, a Consiliilor Locale și a Inspectoratelor Școlare Județene.