REF, partener într-o cercetare internațională finanțată de Fundația Volkswagen

Misrecognition of Minorities in Europe este un proiect european în care sunt implicați cercetători din Germania, Marea Britanie, Franța, Ungaria, Olanda, Serbia și România. Ei provin de la următoarele universități: Universitatea Bielefeld din Germania, Universitatea Amsterdam din Olanda, Universitatea Paris-Nanterre din Franța, Universitatea Eötvös Loränd din Ungaria, Universitatea St. Andrews din Scoția și Universitatea Novi Sad din Serbia. Studiu este aprobat de Comitetul de Etică (FMG) al Universității din Amsterdam.

Echipa de proiect @https://www.uni-bielefeld.de/

Proiectul, care a început în 2019 și se va încheia în 2021, își propune să înțeleagă fenomenul social prin care unor persoane, aparținând anumitor grupuri, li se refuză recunoașterea unei anumite identități sau le este recunoscută ori atribuită o identitate greșită, stereotipică, fenomen trăit ca experiență de zi cu zi preeminentă în viața grupurilor minoritare din Europa, precum în cazul musulmanilor din Europa de vest sau în cazul romilor din Europa de Est.

În cadrul proiectului, Fundația REF a lansat în perioada septembrie 2020 – ianuarie 2021, două sondaje la care au participat  peste 800 de cetățeni români de etnie romă. Mai mult, timp de două săptămâni, 23 de participanți au ținut un jurnal în care au descris experiențe relevante trăite în perioada pandemiei. De asemenea, au fost realizate și 18 interviuri individuale semi-structurate cu cetățeni de etnie romă care au avut astfel prilejul să descrie amănunțit modul cum au experimentat situația socială generată de contextul pandemic al SARS-CoV-2 începând cu luna martie 2019 până la data interviului.

Proiectul definește refuzul de a fi recunoscut, sau recunoașterea greșită, ca fiind acele situații în care simțul propriei identități este respins de ceilalți. Aceste experiențe pot lua mai multe forme, cum ar fi refuzul de a recunoaște cuiva o identitate apreciată (de exemplu, „nu ești un român adevărat”), impunerea unei identități și excluderea tuturor celorlalte (de exemplu, „vei fi întotdeauna privit ca rom și niciodată ca tată, profesor, suporter al unei echipe de fotbal, etc.), atribuirea unor trăsături pe baza identității cuiva (de ex. „ești rom, deci cu siguranță ești și leneș”) și chiar ignorarea existenței grupului (de exemplu, „voi romii nu aveți loc în dezbaterile noastre politice’).

Proiectul MisMiE se concentrează și asupra a ceea ce dă naștere sentimentului de nerecunoaștere sau de recunoaștere greșită, a felului în care oamenii trăiesc aceste recunoașteri și a consecințelor acestor trăiri proprii – în special în ceea ce privește relațiile dintre minorități și autoritățile statului. În acest scop, proiectul a dezvoltat o serie de studii de cercetare pentru a aborda aceste fațete.

Rezultatele acestei cercetări, coordonate de sociologul Claudiu Ivan, vor fi făcute publice în cadrul unei conferințe online pe 20 aprilie 2021.