REF și Accenture România, parteneriat puternic în beneficiul copiilor romi, refugiați din Ucraina | ‘Digital Skills Academy’

REF Romania și Accenture România au început pe 11 martie 2024 un program special de învățare prin care copiii romi, refugiați din Ucraina, care participă la activitățile din Centrul One Stop Shop, au avut posibilitatea de a-și însuși cunoștințe digitale importante pentru lumea în care trăim.

Digital Skills Academy este unul dintre programele prin care Accenture România se implică în comunitățile din care face parte astfel încât membrii acestora să poată avea acces la cariere de viitor. Programul a fost inițiat de echipa Accenture România în 2020 și se află acum la cea de-a cincea ediție. La ediția precedentă au participat peste 850 de copii din 38 de școli. Digital Skills Academy urmărește reducerea decalajului de competențe digitale printre tinerii din medii socio-economice vulnerabile. Mai mult decât promovarea competențelor digitale, acest program are ca obiectiv principal creșterea încrederii în rândul tinerilor precum și stimularea aspirațiilor lor, pregătindu-i pentru provocările și oportunitățile viitoare.

”Din dorința de a sprijini copiii din comunitățile vulnerabile și de a genera un impact pozitiv și durabil, am inițiat acum 4 ani programul de voluntariat ‘Digital Skills Academy’. Este o adevărată bucurie să observăm câtă inspirație și încredere în viitor aduc cursurile noastre copiilor. Intenționăm să continuăm această inițiativă, extinzând programul în cât mai multe regiuni și, eventual, și în alte țări”, a declarat Aliona Hlusov, Fondator și Coordonator pentru Digital Skills Academy la Accenture România.

Voluntarii de la Accenture România au facilitat sesiuni practice care acoperă o gamă largă de competențe, de la navigarea în siguranță pe internet până la concepte de programare și algoritmi. Programul nu se rezumă doar la cursuri teoretice, ci include și evenimente de tip Open Doors, oferind tinerilor o incursiune directă în universul fascinant al tehnologiei.

“Încă din momentul în care am deschis Centrul OSS, am urmărit să le oferim copiilor care vin la activitățile noastre o paletă largă de experiențe educaționale. Scopul este să le punem la dispoziție un spațiu sigur în care ei să poată primi sprijin nu doar pentru a depăși traumele războiului, dar și pentru a putea păstra contractul direct cu procesele de învățare de diferite feluri. Parteneriatul cu echipa Accenture Romania a avut efecte extraordinare asupra lor pentru că le-au oferit posibilitatea de a-și lărgi cunoștințele digitale. Mai mult, unii dintre ei sunt pregătiți să treacă la următorul nivel: vor să învețe programare” – Andreea Nedelcu, manager de proiect.

Parteneriatul dintre Roma Education Fund Romania și Accenture România demonstrează puterea colaborării în sprijinirea tinerilor vulnerabili și promovarea accesului egal la oportunități de învățare și dezvoltare în era digitală.

Centrul One-Stop-Shop, deschis pe 25 aprilie 2023, este dedicat sprijinirii refugiaților romi din Ucraina, și este finanțat prin granturi de la Fondul pentru Migranți și Refugiați al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB). Înființat de CEB în 2015, acest fond a fost utilizat pentru a ajuta statele membre ale Băncii să integreze migranții și refugiații în comunitățile gazdă din întreaga Europă.