RHSP – 10 ani de sprijin pentru studenții romi care visează să devină medici

Programul Roma Health Scholarship (RHSP) împlinește anul acesta un deceniu. Peste 180 de studenți de la diferite facultăți de medicină din întreaga țară au beneficiat, în tot acest timp, de suportul financiar și academic oferit de Roma Education Fund, sprijin menit să-i ajute să-și îndeplinească visul de a deveni medici.

Corina Stanciu, un medic cu suflet mare

Corina a intrat în programul de burse RHSP acum 10 ani. Ea practică deja meseria pe care și-a dorit-o. Este medic oncolog la Spitalul Monza din București. 

Fotografie din arhiva personală

“Bursa RHSP m-a ajutat să îmi descopăr potențialul. Modul în care a fost gândit programul m-a făcut să realizez atât importanța dezvoltării personale, cât și cea a dezvoltării profesionale și cred că asta a fost unul din cele mai importante lucruri. Sprijinul financiar mi-a permis să mă concentrez pe pregătirea mea, fără să fie nevoie să îmi iau un job pentru a mă întreține. Componenta de mentorat m-a introdus din primii ani de facultate în ceea ce înseamnă activitate practică și asta a contribuit foarte mult la menținerea motivației în anii preclinici (considerați cei mai grei), m-a pregătit și pentru a identifica și a accesa tot felul de oportunități de pregătire (stagii internaționale, cursuri și congrese). Pentru dezvoltarea personală, componenta de advocacy/taberele și cursurile de comunicare mi-au deschis un orizont nou și nu au făcut decât să îmi demonstreze că nu poate exista un bun profesionist fără a fi un om asumat. Mă consider norocoasă pentru că am avut parte de tot sprijinul programului și nu pot decât să sper că și alte generații vor avea aceleași șanse. Mulțumesc RHSP și mulți ani și profesioniști înainte! 

Corina are 29 de ani. S-a născut în Ploiești, într-o familie mixtă. Tatăl ei este rom iar mama româncă. A crescut în familia tatălui ei. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. În octombrie 2018 a devenit medic oncolog.  

Fotografie din arhiva personală

“Mi-am dorit din clasa a doua să devin medic și asta după experiențe mai puțin plăcute cu sistemul de sănătate, din postura de mic pacient. Am realizat pe propria mea piele că doctorul poate să facă diferența pentru pacienții săi prin umanitate și prin pregătirea profesională și am simțit de atunci că aș putea să fac asta”.

Ioan Cristian Irimescu – de la jurist la viitor medic

Cristian are 28 de ani  și este student în ultimul an la medicină în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. El beneficiază de bursa RHSP din 2015.

„Bursa din partea Roma Education Fund (REF) a fost și este indispensabilă. Mi-a oferit, pe lângă sprijinul material, un program de mentoring și un program de promovare a imaginii de rom-student și bursier. Mai mult decât atât, prin intermediul bursei am avut ocazia să îmi îmbunătățesc nivelul de engleză și să particip la congrese naționale și internaționale de medicină. REF este pentru mine un fel de familie extinsă de unde primesc suport pe tot parcursul academic. În cadrul acestei organizații și prin intermediul ei am avut oportunitatea să mă conectez cu oameni frumoși și cu poveștile lor de viață care m-au inspirat. Experiențele alături de REF au fost întotdeauna călduroase”.

Cristian s-a născut și a copilărit în București, cu excepția verilor pe care le-a petrecut acasă la bunicii săi în satul Săftica, comuna Balotești. Bunicul său  a fost fierar. A învățat să scrie și să citească la vârsta de cinci ani.

Înainte de a intra la Facultatea de Medicină, Cristian a absolvit Facultatea de Științe Juridice din Oradea.

“Am ales medicina din două motive. Pentru că am vrut să fiu cineva important în societate și pentru că am dorit ca deciziile mele să aducă bine pentru ceilalți”.

La mulți ani, REF! Fără voi, azi nu eram aici. La mulți ani, REF, pentru viitoarele generații care au mare nevoie de voi!