RHSP – de 10 ani alături de studenții romi care visează să devină medici

Programul Roma Health Scholarship (RHSP) împlinește anul acesta un deceniu. Peste 180 de studenți de la diferite facultăți de medicină din întreaga țară au beneficiat, în tot acest timp, de suportul financiar și academic oferit de Roma Education Fund, sprijin menit să-i ajute să-și îndeplinească visul de a deveni medici.

Sorin Lăcătuș, medic rezident neurolog în Berlin, Germania

Am ales medicina din pasiune și, de când mă știu, am decis să merg pe urmele domnului profesor doctor Alexandru Pesamosca. Am studiat medicina în memoria lui. Este o profesie deosebită față de celelalte profesii deoarece implică mult latura umană și, mai ales, pe cea științifică. Este o profesie care necesită multă responsabilitate, timp și sacrificiu.

Fotografie din arhiva personală

Sorin a beneficiat de bursa oferită de Fundația Roma Education Fund timp de 6 ani.

“Roma Health Scholarship Program (RHSP) m-a ajutat să-mi îndeplinesc visul și să-mi termin studiile universitare. Mi-a oferit posibilitatea de a participa la cursurile de limbă germană și la congrese internaționale. Acest program a contribuit enorm la creșterea stimei de sine, asumarea identităii rome și să rămân conectat la problemele comunității rome din care fac parte. La mulți ani, RHSP!”.

Denise Sabina Mărgean, medic rezident specializarea Anestezie și Terapie Intensivă

Denise a fost un copil bolnăvicios care a necesitat în perioada copilăriei sale tratament injectabil.

“Primeam la sfârșitul fiecărei “înțepături” o seringă nouă (deși îmi doream și acul, niciodată nu-l primeam) cu care puteam “să îmi fac bine” jucăriile “bolnave”. Am crescut luând contact cu fiole, pansamente, seringi, cărți atât despre medicină alopată, cât și cea homeopată. Mama a fost foarte pasionată de domeniul medicinei. Mai târziu, am înțeles că medicina nu înseamnă numai să tratezi o boală, ci și să ajuți un om în suferință. Și mi-a plăcut și mai mult ideea să fiu medic”.

Fotografie din arhiva personală

Mărgean Denise Sabina a beneficiat de bursa Roma Education Fund timp de 8 ani.

“Mama a urmat doar un curs de soră medicală pentru că, în ciuda faptului că era și este foarte pasionată de medicină, nu și-a putut continua studiile deoarece părinții săi nu au avut resursele financiare ca să o întrețină la facultate. Diferența dintre noi două este această bursă academică RHSP. Fără acest sprijin financiar aș fi avut aceeași “soartă” ca mama. Mulțumesc pentru că m-ați ajutat să îmi văd visul împlinit!”

Fotografie din arhiva personală

Mihaela Ciobanu – Preda, mediator sanitar în comunitatea în care locuiește

S-a născut în comuna Gârla Mare, județul Mehedinți. Mihaela și-a dorit de mică să devină asistent medical iar bursa RHSP a ajutat-o să-și împlinească visul, cel de a deveni mediator sanitar în comunitatea în care locuiește și pe care și-a dorit de mică să o deservească.

“Programul RHSP  m-a ajutat foarte mult deoarece părinții mei nu au avut resursele financiare pentru a frecventa cursurile de asistent medical, care se țineau la aproximativ 70 de Km distanță de casă”.

Mihaela a beneficiat de programul de burse RHSP timp de doi ani, între 2010 și 2012.  

“Acum  lucrez ca asistent medical pentru romi  și deservesc o comunitate de aproximativ  1200 persoane. La mulți ani, RHSP! Fără voi azi nu eram asistent medical. La  mulți ani pentru următoarele generații care au mare nevoie de  voi. Vă mulțumesc din suflet  pentru tot sprijinul acordat!” 

Mai multe povești de succes găsiți AICIși AICI