RHSP – de 10 ani alături de studenții romi care visează să devină medici

Programul Roma Health Scholarship (RHSP) împlinește anul acesta un deceniu. Peste 180 de studenți de la diferite facultăți de medicină din întreaga țară au beneficiat, în tot acest timp, de suportul financiar și academic oferit de Roma Education Fund, sprijin menit să-i ajute să-și îndeplinească visul de a deveni medici.

Robert Popescu, medic șef al Batalionului 300 Sprijin “Sarmis” București

Să ai curajul să fii diferit, să ai forța să te accepți așa cum ești, să ai ambiția de a-ți depăși condiția și dorința de a ajunge cât mai sus sunt doar câteva dintre valorile pe care Robert Popescu și le-a însușit alături de Fundația Roma Education Fund Romania.

Robert este bursier al Programului Roma Health Scholarship de opt ani. În prezent, este medic specialist, specialialitatea medicină de familie. În locul halatului alb, Robert a ales să poarte uniforma armatei române, el fiind medic șef al Batalionului 300 Sprijin “Sarmis”.

Fotografie din arhiva personală

“Am ales medicina pentru că este o meserie plină de provocari, în care permanent trebuie să îmbini știința cu abilitățile de comunicare. În plus, este o meserie plină de satisfacții pe plan profesional, dar este și plătită suficient de bine pentru a avea un trai decent”. 

Robert Popescu are 29 de ani. Este căsătorit și are două fetițe superbe, Elena și Isabela. A cunoscut-o pe Andreea, soția lui, în cadrul Programului Roma Health Scholarship (RHSP).

Fotografie din arhiva personală

“Bursa a reprezentat un suport financiar important care m-a ajutat să accesez o mulțime de oportunități educaționale din sfera non-formală, cele mai importante fiind stagiile de cercetare din Asia și America Latină. De la începutul programului și până acum am cunoscut oameni care mi-au servit drept modele, de la care am învățat cum să îmi asum identitatea etnică și, mai important, care au reușit să mă facă să înțeleg faptul că eu trebuie să transmit mai departe, în egală măsură, valorile  etnice și  profesionale celor din jurul meu. Am crezut mult în acest program, l-am criticat de fiecare dată când am avut ocazia pentru a-l face mai bun și cred în continuare că a funcționat. Eu sunt un rezultat, nu o excepție și de aceea este important să continue și pentru generațiile următoare”. 


Alina Călin-Frij a devenit medic specialist chirurgie generală ca să-și ajute fratele

Alina este unul dintre cei cinci copii ai unei familii simple de ursari din Podu Iloaiei, județul Iași. În clasa a XII-a, fratele ei a avut un accident rutier grav care a necesitat intervenție chirurgicală de urgență. În acele momente dificile pentru ea și familia sa, Alina a decis să devină medic. Nu orice fel de medic, ci unul specializat în chirurgie generală. Așa a simțit ea că poate să-și ajute fratele. A învățat mult și a reușit să intre la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Timp de 10 ani a fost bursier RHSP. Acum este medic specialist la cel mai mare spital din Iași.

Fotografie din arhiva personală

“Acest program mi-a oferit posibilitatea de a-mi continua studiile universitare, de a participa la manifestări științifice care mi-au dezvoltat gândirea clinică și practică, deoarece ca studentă, ulterior ca medic rezident, nu am dispus de resurse financiare. Programul mi-a oferit posibilitatea de a-mi extinde perspectiva și de a deveni un medic chirurg profesionist. M-a ajutat să mă dezvolt și să-mi asum identitatea. Am devenit acum un promotor al etniei rome. Sunt un rezultat al investiției programului de burse RHSP!”

Fotografie din arhiva personală

Alina a fost bursieră Erasmus-Socrates în Spania în timpul studenției. În perioada de rezidențiat a lucrat șase luni la Spitalul Universitar „Saint Eloi” – Centru hepato-biliar și transplant de ficat- din Montpellier, Franța. În toată această perioadă, ea s-a putut concentra doar pe studiu grație bursei RHSP, susține ea.