ROMA HEALTH CAMPAIGN – campanie de conștientizare în comunități dezavantajate

În perioada 1 septembrie – 30 octombrie 2017, Roma Education Fund România organizează campania de conștientizare în comunități dezavantajate ROMA HEALTH CAMPAIGN. Proiectul urmareşte creșterea accesului la programele de sănătate a populație de etnie romă din patru comunități defavorizate prin implicare activă a 20 de studenți romi într-o campanie publică și o caravană cu temă medicală. 

Roma Health Campaign va beneficia de expertiza a 3 cadre medicale și de participarea studenților de la Facultatea de Medicina din București. Caravana va informa și va contribui la conștientizarea privind prevenția medicala a cel puțin 100 de persoane aflate în comunitățile rome din București- Ilfov, Ialomița și Giurgiu.

Proiectul ROMA HEALTH CAMPAIGN este derulat de Roma Education Fund România și este finanțat de Ministerul Sportului și Tineretului prin Concursul Național/Local De Proiecte De Tineret Și Concursul Național De Proiecte Studențești.

Proiectul urmărește astfel să crească implicarea studenților romi în campaniile publice de informare și conștientizare în comunitățile rome și să sprijine participarea activă în programele de sănătate. Studenții implicați vor avea șansa de a-și însuși noi abilități practice și academice cu efecte multiplicatoare pentru participanți și pentru comunitățile implicate.

Obiectivele proiectului vor fi susținute de către studenții/ voluntarii prezenți în cadrul campaniei de informare medicală. Studenții vor instrui membrii comunităților cu populație semnificativ romă despre igiena medicală, abuzul de alcool, sedentarism si alimentație de tip fast-food, despre participarea la schemele publice de sănătate dar si la responsabilizare civică și socială. Un număr de 100 persoane vulnerabile din comunități dezavantajate vor beneficia de informații legate de un stil de viata sanătos  dar și de un check-up general – ascultare batăi inimă, indice de masă corporală, tensiune etc.

  1. Primul pas al campaniei îl constituie informarea a 4 comunități rome depre beneficiile cumulative ale participării active la schemele medicale destinate copiilor și adulților și la beneficiul prevenției medicale în comparație cu tratamentul tardiv al bolilor.
  2. A doua temă a campaniei o constituie igiena medicală ca metoda de prevenție a anumitor boli   transmisibile dar și de prevenire a creșterii obezității, a sedentarismului, consumului de alcool și fumatului de la vârste relativ mici.
  3. În finalul campaniei se va urmării evaluare generala a 100 de persoane și comunicarea recomandărilor către părțile implicate, inclusiv către medicii de familie din localitățile în care se va desfășura campania.

ROMA HEALTH CAMPAIGN își va deschide porțile către voluntarii care vor să contribuie la o mai bună informare privind sănătatea. Pentru mai multe detalii puteți contact REF România la office@romaeducationfund.ro, persoană de contact – Lavinia Ciuta – coordonator proiecte