Roma Leadership Summer Camp

În perioada 21 – 27 iulie, la Sinaia, a avut lor prima ediție a taberei de vară Roma Leadership Summer Camp.

Evenimentul a fost organizat de Fundația Roma Education Fund Romania în colaborare cu Departamentul pentru Relații Interetnice, cu National Democratic Institute, cu Asociația Centrul pentru Educație și Drepturile Omului  și Trend Consult.

Timp de o săptămână, 40 de tineri – studenți la diferite facultăți din țară sau viitori studenți – au participat la un program complex de leadership, care a pus accentul pe teme precum dezvoltare personală, dezvoltare civică și implicare socială, diversitate etnoculturală, prevenirea discriminării.

 • Simt că am acumulat foarte multe cunoștințe. Nu mă așteptam să aibă un impact atât de mare asupra mea această tabără. În afară de activitățile pe care le-am avut, cel mai mult mi-au plăcut oamenii. Fiecare cu modul său diferit de a fi și cu o afecțiune extrem de mare pentru cei din jur. Aici s-au simțit niște energii foarte tari și din partea invitaților și din partea studenților și a viitorilor studenți –Alexandru Florin Drăgoi, student Facultatea de Litere,
  Departamentul de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism, Galați.

Atelierele propuse de echipa Trend Consult – Robert Iancu, Ionel Buliga și Mihnea Taropa – le-au oferit tinerilor posibilitatea de a se învăța despre concepte actuale precum mentalitate de creștere, conștientizare de sine, comunicare interpersonală, de a-și perfecționa lucru în echipă, de a-și dezvolta spiritul antreprenorial, de a aprofunda domenii precum management de proiecte, branding personal, responsabilitate socială și implicare.

Mihnea Taropa (stânga sus) , Ionel Buliga (dreapta), Robert Iancu
 • Această experiență mi s-a părut, pot să spun fără modestie, cea mai frumoasă experiență din viața mea de până acum pentru că am întâlnit oameni noi, am învățat și  m-am simțit ca într-o familie. Lucrul acesta mi-a plăcut cel mai mult, că m-am simțit ca într-o familie. Am creat conexiuni și legături cu persoanele din jurul meu și am reușit, totodată, să-mi dezvolt o latură a mea pe care nu știam că o am – Mădălin Bolozan, viitor student la Facultatea de Drept.

De-a lungul săptămânii, au cunoscut oameni extraodinari care le-au narat poveștile de viață, tinerii identificând în ei modele de urmat. Au avut parte de workshopuri cu Dezideriu Gergely, avocat și trainer la Consiliul Europei, au discutat cu Anelise Sălan, după ce i-au urmărit documentarul „Să nu mor în vis”.

Dezideriu Gergely & Anelise Sălan

Au cunoscut-o pe actrița Alina Șerban, care le-a pregătit un workshop despre încredere, respirație, imaginea proiectată, limbajul trupului și chiar le-a oferit un scurt monolog din piesa scrisă și regizată de ea, „Declar pe propria răspundere”. Au discutat cu sociologul Ciprian Necula, activist #Aresel, despre stereotipuri, prejudecăți, istoria romilor, discriminare.

 • Cel mai mult dintre toți invitații mi-a plăcut actrița Alina. M-a motivat. În timpul în care ea vorbea mi s-a ridicat părul de pe mine și am simțit un fior, ceva ce nu am simțit niciodată – Maia Nicolae Gabriel,  
  student la Facultatea de Transporturi, București.
Alina Șerban
Ciprian Necula

Și-au început ziua de miercuri, 24 iulie, cu un training despre spiritul antreprenorial, tehnici de prezentare și vorbirea în public. L-au cunoscut pe primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea. Ziua s-a încheiat cu artistul Connect-R, care le-a vorbit despre începutul carierei sale și despre lucrurile care contează în viața lui.

Connect-R
 • Mi-a plăcut foarte mult Connect-R pentru că ne-a zis povestea lui. Când era de vârsta noastră vindea ziare. Credința în Dumnezeu l-a adus unde este acum. Mă motivează foarte mult spiritul de lider sau de antreprenor. Acești invitați, care sunt oameni de succes, mă motivează cel mai mult în viață. Îmi dau voință – Eduard Ianos, student în anul al III-lea la Facultatea de Horticultură, Iași.

Vlad Oprea

Pe 25 iulie, au învățat despre construirea brandului personal, responsabilitate socială, implicare publică atât de la trainerii Trend Consult cât și de invitații zilei. Printre aceștia s-au numărat Marian Panait, City Manager Sinaia și Magor Csibi, Head of Leadership and Organisational Culture Practice la Trend.

Magor Csibi

Marian Panait
 • Mi-au plăcut activitățile organizate, însă m-au inspirat cu adevărat doi oameni: Robert Iancu și Magor Csibi. Mai ales, Magor. El este un exemplu clar că poți reuși. A ajuns europarlamentar la 26 de ani. Și noi putem face orice – Ștefan Iulian Nicolae,viitor student la Facultatea de Administrație și Afaceri, București.
 • Mi-a plăcut foarte, foarte mult de Ciprian Necula. Efectiv, a fost mai ceva ca la TEDx Talks însă m-a inspirat cel mai tare Magor, a fost un speaker motivațional de care, sincer, chiar aveam nevoie. Sper să-l văd și la anul –  Isabela Stănescu, viitoare studentă la Conservator.

Programul Living Library, organizat de National Democratic Institute, le-a oferit studenților posibilitatea de a sta de vorbă și de a adresa întrebări politicienilor români: Petre-Florin Manole (PSD), Cătălin Manea și Iulian Paraschiv (Partida Romilor), Claudia Benchescu (PNL), Camelia Crișan (USR), Tudor Tim Ionescu (ALDE), Zoltan Novak (UDMR).

După prânz, echipa Trend Consult le-a pregătit studenților o nouă întâlnire cu trei antreprenori de succes care și-au spus povestea: Dragoș Anastasiu, proprietar EuroLines, Adrian Florea, proprietar Trend, Iulian Șerban, CEO Korbit AI.

Ziua s-a încheiat cu un workshop special ținut de Magda Matache, directoarea programului de studii rome şi instructor la departamentul pentru drepturile omului în cadrul Universităţii Harvard.

 • Am avut marea șansă de a o cunoaște pe Magda Matache, un om deosebit, care s-a deschis în fața noastră. Ne-a făcut să înțelegem că este foarte important să distribuim o informație bine documentată, că nu suntem niște “zvonuri” sau niște “stereotipuri”. Suntem oameni  cu o istorie aproape dureroasă. Mai mult decât atât, am învățat să-mi conectez și controlez corpul. Am învățat multe despre vulnerabilitate, atitudine, stare de spirit și despre frumusețea oamenilor. Și toate astea de la supereroul meu… Alina Șerban – Marimar Catană, studentă anul III la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința calculatorelor, Brașov.

Penultima zi de tabără a fost dedicată aproape în întregime prezentării proiectelor la care studenții au lucrat pe tot parcursul ei. Împărțiți în opt echipe a câte cinci tineri, participanții au avut la dispoziție o temă – ”România în 2025 pentru comunitatea romă”. Însă, înainte de a-și prezenta ideile în fața juriului, studenții au stat la povești cu actorul Sorin Sandu.

Echipa câștigătoare, formată din Gheorghe Eduard, Buzdugan Camelia, Didei Andreea și Bolozan Mădălin și-a propus să ridice un Centru de Informare și Promovare a Culturii, Istoriei și a Identității Rome.

 • Proiectul a pornit de la faptul că noi nu avem instituții culturale. Singurul centru cultural pe care îl avem este în București dar nu e așa de dezvoltat ca la alte minorități. În această tabără, am învățat că nu trebuie să mă dau bătută. M-a motivat și mai mult să fac lucruri pentru minoritatea mea, și anume pentru romi – Didei Andreea Emanuela anul I la Facultatea de Limbi Străine, București.

Juriul a fost format din Costel Bercuș, președinte ACEDO, dr. Magda Matache și deputatul Petre-Florin Manole. Cei trei au avut și un workshop special cu tinerii prezenți.

De la stg. la dr. Magda Matache, Costel Bercuș, Robert Iancu, Magor Csibi, Petre-Florin Manole
 • M-am emoționat extraodinar de mult în tabăra asta. A fost o experiență unică. Dintre toate taberele în care am mai fost, la niciuna nu am bocit ca la absolvire. Este o onoare foarte mare pentru mine să mă aflu în prima generație de beneficiari ai taberei, pentru că e superb să știi că tu ai fost primul acolo, când totul a început. Abia aștept să revin la anul. Vă iubesc pe toți! – Isabela Stănescu

”România în 2025 pentru comunitatea romă”

Echipe câștigătoare

Locul I         – echipa “Melek” Gheorghe Eduard, Buzdugan Camelia, Didei Andreea și Bolozan Mădălin.

Echipa Melek

Locul II        – echipa „Sommel” formată din Coman Oana Georgiana, Trufia Manuela, Rusu Lavinia, Ene Samuel, Catană Marimar.

Locul III        – echipa „Chaventza” formată din Ianus Eduard, Stănescu Lorena, Sadia Neagu, Daniela Bonciu, Rebeca Filimon.

 • Am ales Roma Leadership Summer Camp pentru a mă dezvolta și pentru a învăța ce ar trebui să fac în comunitatea mea romă. Am aflat că trebuie să fac tot ce e mai bine posibil. Și că, niciodată, nu trebuie să ne simțim discriminați, ci să dăm tot ceea ce este mai bun pentru noi pentru a avea o educație bună și pentru a trăi cât mai frumos în societate. Mi-au plăcut activitățile și, cel mai mult, mi-au plăcut liderii care ne-au îndrumat. Cred că  Robert este pe primul loc pentru că majoritatea timpului l-am petrecut cu el – Rusu Lavinia, studentă în anul al III-lea la Facultatea de Muzică, București.
 • Mi-a plăcut totul, absolut totul. În special, persoanele care ne-au învățat cum să fim lideri, cum să trecem de situațiile de panică. Sunt lucruri care ne vor ajuta foarte mult în viitorul apropiat. Robert a fost cel care mi-a plăcut cel mai mult. L-am văzut, pur și simplu, ca un prieten – Alexandru Gabriela Vidrașcu, studentă la Comunicare și Relații Publice.

Proiectul Roma Leadership Summer Camp este despre transformare, despre educație de calitate, despre viitor, despre o tânără generație care are nevoie de repere, de specialiști, de modele. Este despre schimbare și despre impactul acțiunilor celor 40 de studenți romi în comunitățile din care provin.