Sănătatea romilor din comunitățile tradiționale – Conferință Internațională RHSP

Cea de-a cincea ediție a conferinței internaționale adresată bursierilor Roma Health Scholarship Program (RHSP) a avut loc în perioada 6-8 septembrie în Novi Sad, Serbia.

La evenimentul organizat de Roma Education Fund au participat și șase studenți români, alături de coordonatoarea programului de burse pe România, Amalia Florea.

A fost o experiență unică. Am avut ocazia de a-i cunoaște și pe ceilalți membri ai acestui program de burse. În cadrul conferinței, am reușit să pun la punct anumite informații legate de sistemul de sănătate din celelalte state participante în acest program, plus șansa de a lucra în echipă și de a propune idei pentru a îmbunătăți situația romilor din punct de vedere medical – Vlăduț Huzum, student în anul al VI-lea la
Facultatea de Medicină și Farmacie a Universitătii „Dunărea de Jos” 

Conferința RHSP din anul acesta a depășit cu mult asteptările mele. Au fost 2 zile petrecute alături de oameni minunați, oameni care m-au inspirat, care m-au îmbogățit prin cunostințele și experiențele împărtășite. Mi-a plăcut mult că am avut activități pe grupuri, că am putut împărtăși idei și experiențe nu doar cu oamenii din grupul/țara noastră ci, mai ales, cu beneficiarii programului din alte țări – Denisa Grozav, doctorand în anul al III-lea la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj

Îmi doresc să punem în aplicare ceea ce am dezbătut în cadrul ultimei sesiuni și anume planul de a merge în comunitate și de a crea o zi internațională în care să le oferim oamenilor din comunități ajutor medical de bază. Mulțumesc pentru oportunitatea oferită! – Hristia Cornelia, rezident în anul III la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, București.

Mi-a plăcut abordarea  concisă și la obiect a subiectelor discutate, bagajul de informații fiind facil absorbit, nefiind foarte solicitant la modul obositor. De asemenea, colaborarea cu beneficiarii din celelalte țări a fost una deschisă și apropiată. Punctul forte al acestei întâlniri și cel mai bun moment pentru mine a fost prezentarea domnului Chuck Hirt care a fost o plină de informații foarte utile, prezentate într-o maniera ușor de înțeles și memorat – Angelica Marcu, rezident în anul IV la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara.

“Această conferință a fost o oportunitate excelentă de a împărtăși opinii, experiențe cu colegii noștri medici, farmaciști din programul RHSP. Totodată, în urma acestei întâlniri am putut înțelege care sunt provocările actuale cu care se confruntă în prezent sistemul medical din cele 4 țări din Europa și care sunt cauzele care duc la accesul scăzut al persoanelor de etnie roma la serviciile de sănătate.

Aceste conferințe sunt esențiale pentru a ne asigura că înțelegem provocările actuale cu care se confruntă romii atunci când accesează serviicile sistemului medical, și astfel să ne gândim împreună la  găsirea unor soluții care să răspundă nevoilor lor.

 Interacțiunile cu trainerii au fost excelente. Am fost încurajați să participăm activ la workshopuri, să ne expunem punctul de vedere și să ne gândim la activitățile pe care ne dorim să le derulăm în funcție de nevoile comunității noastre. Îmi doresc ca această conferință să reprezinte  începutul unei colaborări între beneficiarii acestui program RHSP din toate cele 4 țări, și astfel sa putem implementa împreună activitățile discutate în cadrul conferinței – Alexandra Constantinescu, rezident în anul III la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, București.

Am avut oportunitatea de a afla mai multe despre situația medicală a persoanelor de etnie romă din România, cât și din țările participante. Am socializat, am comunicat si ne-am făcut prieteni noi. Am aflat lucruri interesante despre leadership – Chivu Andra, student în anul VI la Facultatea de Medicină a Universității “Titu Maiorescu”.