Săptămâna Istoriei Romilor/ E romenqi istoriaqo kurko

Pe 20 februarie se împlinesc 164 de ani de la abolirea sclaviei romilor în Țările Române. Cu această ocazie, Fundația Roma Education Fund Romania organizează o serie de evenimente care marchează Ziua Dezrobirii Romilor în cinci școli din județele Ialomița, Călărași și Giurgiu.

Scopul evenimentelor care au loc între 17 și 21 februarie 2020 este de a le oferi elevilor de gimnaziu informații despre importanța acestei zile, despre trecutul și istoria romilor. Acestea marchează și faptul că, în lupta cu discriminarea și stereotipurile, există eroi care au reușit să își îndeplinească visul de a deveni medici, studenți la Conservator sau chiar doctori în lingvistică și antroponimie, mulțumită educației.

Școlile fac parte din proiectul „Competență, inovare și profesionalism în educație” (CIPE) (cod MySmis 2014: 105682), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. 

17 februarie – Școala Gimnazială Gălbinași, Călărași

INVITAT - soprana Isabela Stănescu 

Provine dintr-o familie de romi căldărari din Neamț. A debutat în muzică la 7 ani. Zece ani mai târziu, ea a devenit bursier al Fundației Regale Margareta a României. Isa este prima din familia ei care urmează studiile universitare. Este studentă în primul an la Universitatea Națională de Muzică din București.
Soprana a urcat pe scena Ateneului Român, pe cea a Teatrului Național București. A lucrat cu personalități precum Verona Maier, Teodor Ilincăi. În prezent, lucrează cu Valentin Gruescu. În 2019, a ajuns în finala show-ului „Românii au Talent”.

18 februarie – Școala Gimnazială Vărăști, Giurgiu

INVITAT - asist. univ. Alexandru Zamfir 

Provine dintr-o familie de romi vătrași în care bunicii și străbunicii săi au fost lăutari, de la dirijori de orchestră la cântăreți la țambal, acordeon, saxofon. Alex a fost și el preocupat de note, însă nu de cele muzicale, ci de notele mari de la școală, surprinzându-și profesorii cu rezultatele sale. A terminat Facultatea Romana-Engleză la Universitatea din Ploiești, apoi un master și un doctorat la Școala Doctorală, domeniul Filologie, din cadrul Universității din Constanța. În paralel cu doctoratul s-a înscris și la Facultatea de Rromani-Hindi la Universitatea din București, din dorința de a învăța limba romani. În prezent, Alex este asistent universitar doctor la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadul Universității din București, unde predă Limba Romani și Cultură și civilizație veche indiană. Bursier Roma Education Fund. #rmusp

Alexandru Zamfir

19 februarie – Școala Gimnazială „Gheorghe Manu” din Budești, Călărași

INVITAT - asist.univ. Padure Cristian

Provine dintr-o familie de romi arginari cu 6 copii. Este primul din familia sa care a absolvit mai mult de șapte clase. A urmat studiile doctorale la Institutul Național de Limbi și Civilizații Orientale din Paris (INALCO) iar ultimii trei ani și i-a petrecut în învățământul universitar, fiind asistent universitar la INALCO Paris. În prezent, Cristian predă la catedra de Limba Romani de la Universitatea București. Pe vremea când lucra în învățământul preuniversitar, Cristian a fost premiat de ministrul educației pentru rezultate deosebite la olimpiada internațională cu copiii formați de el. Bursier Roma Education Fund. #rmusp

20 februarie – Școala Gimnazială Bora, Ialomița

INVITAȚI - chitarista Raisa Mihai și activista Andra Caraman

Raisa Mihai

Provine dintr-o familie de romi ursari. A absolvit Colegiului Național de Muzică “George Enescu”. În prezent este studentă în anul III la Universitatea Națională de Muzică București, secția chitară clasică. Este bursier Roma Education Fund. #rmusp
Încă de la vârsta de 6 ani, Raisa a fost membră a corului Allegretto. A obținut numeroase premii internaționale și naționale la diferite festivaluri de chitară clasică. În anul 2018, a început să formeze un duo împreună cu Ana Maria Bibescu, ARTissimo Guitar Duo. Au participat la concursuri dedicate chitarei și au obtinut premiul I la Kyustendil International Guitar Competition şi la Montenegro International Guitar Competition, precum şi premiul al II-lea la Transilvania International Guitar Competition.
În cea de-a doua săptămână din decembrie 2019, videoclipul în care Raisa și Ana Maria interpretează “Intermezzo” – cu ocazia celebrării compozitorului Manuel Maria Ponce – a fost ales “video-ul săptămânii” de către cea mai faimoasă revistă dedicată chitarei din lume, Classical Guitar Magazine.
De curând, Raisa s-a reîntors dintr-un turneu internațional „Imagine Chopin”, unde a cântat alături de pianista Sînziana Mircea. Ele au concertat la Steinway Hall din Londra, Royal Stockholm Philharmonic, Sala Radio și Centrul de Cultură Arcus.

Karaman Andra – are 19 ani și provine dintr-o familie de ursari din Bârlad, județul Vaslui. Se pregătește să devină asistent medical generalist la Școala Sanitară „Carol Davila”. La vârsta de 14 ani a devenit activistă pentru drepturile romilor și continuă să lupte pentru această cauză.

21 februarie – Școala Gimnazială Bărbulești, Ialomița

INVITAT - medic Irimescu Ioan Cristian

Provine dintr-o familie de vătrași, bunicii lui fiind fierari și cărămidari. Este medic rezident în medicină de familie. Înainte de a termina Facultatea de Medicină la București, el a absolvit Facultatea de Științe Juridice din Oradea. A fost crescut de mama sa, cea care i-a insuflat dragostea de carte. Bursier Roma Education Fund. #rhsp