„Școala de acasă” pe WhatsApp și Edmodo

În școlile REF Romania, activitățile educaționale continuă

Liliana Zamfir este mentor pentru 28 de cadrele didactice care lucrează în Școala Gimnazială ”Grigore Moisil” din Ulmeni și în Școala Gimnazială ”Gheorghe Manu” din Budești, jud. Călărași. Ambele școli sunt incluse în proiectul „Competență, inovare și profesionalism în educație” (CIPE) (cod MySmis 2014: 105682), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Activități cu elevii

În același timp, ea este și învățătoare la Școala Spiru Haret din Oltenița. Are 24 de elevi în clasă și în fiecare zi lucrează cu ei online pentru că, așa cum susține chiar ea, programa de clasa a IV-a nu permite relaxarea, este foarte încărcată și, în plus, elevii au evaluare la sfârșitul anului școlar.

Am încercat să folosesc Zoom Cloud Meeting. Au reușit doar 15 copii să se logheze. Păstrez aplicația și o mai folosesc pentru a ne vedea. Copiii apreciază mult acest lucru. Acum utilizez WhatsApp și Edmodo. Pentru predare am folosit filmulețe, înregistrări audio, fișe de învățare. Pentru exercițiile individuale, ale căror rezolvari le primesc în privat, le postez răspunsurile corecte pentru autocorectare în fiecare seară.

În prima săptămână de “școala de acasă”, a avut un program “la dispoziția tuturor”. Fiecare elev și părinte suna și posta când dorea. Lucrurile s-au schimbat iar acum au un program de lucru bine organizat, cu reguli pe care fiecare le respectă. Toți cei 24 de elevi pe care îi are în clasă participă la lecțiile pe care le ține pe WhatsApp și Edmondo. Nu doar ei sunt prezenți în mediul online, ci și părinții pentru că Liliana le trimite și lor, tot pe WhatsApp, temele copiilor plus alte informații de interes pentru ei.

Dintre toate lecțiile ținute zilele acestea, mi-a plăcut foarte mult predarea predicatului nominal pe Zoom. Mi-ar plăcea să poată folosi toată clasa această platformă, nu doar 15 elevi. Pentru că nu pot comunica zilnic cu toți elevii mei prin aplicația Zoom, m-am decis să încep să folosesc Skype.

Liliana ține zilnic legătura și cu cadrele didactice din proiectul CIPE. Fac schimb de idei, de link-uri, de platforme de învățare. Împreună încearcă să găsească cele mai bune soluții pentru elevii lor.