Școala Vărăști, în toiul pregătirilor pentru un an școlar în siguranță

Pe 14 septembrie este programată începerea anului școlar 2020-2021. Condițiile speciale care trebuie îndeplinite anul acesta sunt o adevărată provocarea pentru directorii de școli.

Pentru elevii din comuna Vărăști, județul Giurgiu, școala începe oarecum normal pentru că localitatea lor se află în “scenariul verde”. Toți cei 552 de copii înscriși în cele patru structuri care formează Școala Gimnazială Vărăști vor merge la școală de luni. Nu vor exista ceremonii de deschidere a noului an. Părinții îi vor lăsa la poarta școlii iar de acolo vor intra în sălile de clasă, nu înainte de a se dezinfecta pe mâini și de a-și pune masca.

Directoarea școlii, Andra Vasilica Rujan, a început să pregătească fiecare sală în parte. În majoritatea dintre ele, băncile au fost deja așezate în așa fel încât să respecte măsurile de distanțare, susține ea. A achiziționat dezinfectant care se va afla nu doar la intrarea în școală, ci în fiecare sală de clasă. Până vineri, 11 septembrie, este convinsă că va primi măști, va finaliza de achiziționat termometre și va pune la punct toate detaliile tehnice pentru ca elevii ei să înceapă școala în siguranță.

“Încercăm pe cât este posibil să începem noul an școlar în condiții cât mai bune și, bineînțeles, să respectăm regulile de protecție impuse de lege. Avem nevoie de  măști dar am făcut o adresă și un referat către primărie, care ne-a promis că până la sfârșitul săptămânii vom avea tot ce ne trebuie” – Andra Rujan.

Pentru că paza bună trece primejdia rea, doamna directoare se pregătește și pentru varianta în care localitatea lor nu se va mai încadra în scenariul verde.

“În cazul în care vom intra pe un alt scenariu decât cel verde, am făcut adresă către primărie pentru achiziționarea de tablete. Ni s-a spus că ne vor acorda sprijin. Bineînțeles am făcut cerere pentru toți elevii, nu doar pentru copiii defavorizați dar totuși am punctat că, dacă nu vor exista fonduri care să acopere acest necesar de tablete – noi avem foarte mulți elevi –primii care vor beneficia de aceste tablete trebuie să fie elevii defavorizați. Avem 181 de copii dintr-un total de 552 de elevi pe toate structurile.”

Inclusiv relația școlii cu părinții nu va mai fi la fel ca în ceilalți ani. Toate ședințele cu ei vor avea loc în curtea școlii. În plus, au fost deja rugați să nu își trimită copiii la școală dacă dau semne că starea lor de sănătate s-a schimbat.

Școala Gimnazială Vărăști împreună cu structurile sale din Dobreni și Obedeni sunt incluse în proiectul Împreună pentru o viață mai bună, implementat de „Asociația Europeană pentru o Viață mai Bună”, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. (cod MySmis 2014 – 113400) Activitățile educaționale pe care experții fundației Roma Education Fund Romania le desfășoară în aceste școli vor începe în luna Octombrie.