Studenție în pandemie pentru bursierii VELUX și REF

În luna iunie, 24 de elevi care au beneficiat de Programul de Burse în Pedagogie, cofinanțat de Fundațiile Velux, au dat bacalaureatul și au luat cu brio acest examen.

Aproape toți s-au înscris și la facultate. Nerăbdători să înceapă o viață nouă, independentă, departe de casă și de familie, foștii noștri bursieri și-au depus dosarele de înscriere la unele dintre cele mai mari universități din țară. Deși ne aflăm în plină pandemie Covid-19 încă din luna martie, studenții au tot sperat, unii dintre ei chiar până în ultima clipă, că vor putea veni fizic la facultate. Nu a fost să fie așa, pentru că situația sanitară a impus ca școala să se desfășoare online.

Facultatea am văzut-o, nu mă plâng. Am avut ocazia să vizitez măcar câteva încăperi din ea când mi-am depus dosarul de înscriere. Atunci am fost îndrumată. Îmi amintesc cum domnul profesor Cristian Pădure m-a întrebat dacă știu direcția și i-am spus foarte hotărâtă „Sigur, mi-au arătat-o voluntarii și am memorat-o”, ca în minutul următor să o iau în direcția greșită. Atunci am realizat că, atunci când mă voi întoarce, trebuie să memorez, chiar de la început, unde este localizată fiecare sală.  Mi-am făcut un întreg plan. Chiar mă gândeam dacă există o aplicație pentru săli (nu râdeți de mine, eu chiar mă gândeam la asta). În schimb, eram destul de încântată că voi merge la facultate. Obișnuiam să urmăresc filme cu adolescenți care merg la universitate și se despart de familie ca să începă un nou capitol esențial pentru ei, iar uneori stăteam și mă gândeam că voi avea și eu emoțiile acelea, mă gândeam că va fi un ghiveci de sentimente – tristețe cu bucurie și o porție mică de adrenalină (zic eu ).

Când m-am întors acasă, am început să pun deoparte lucrurile pe care le voi lua și pe care nu le voi lua cu mine la facultate. Am urmărit fiecare notificare pe care o primeam crezând că sunt noutăți despre începerea anului universitar. Și am ținut-o așa până în ziua în care am aflat că facultatea va fi doar online. Am plâns. Îmi repetam „Asta nu e corect, eu pot să am grijă de mine! De ce nu mă lasă să merg la facultate”? Am avut o mică revoltă interioară, eram supărată ( nu stiu pe cine, mai exact) dar eram foarte supărată.

În cele din urmă m-am obișnuit. În primele zile după începerea facultății  nu am fost atât de încântată de forma aceasta de învățare. Mi-am zis că „Asta nu e facultate!”. Dar, ușor-ușor, m-am obișnuit să stau pe canapeaua din sufragerie câteva ore și să mă concentrez pe ceva anume. Iar acum sincer cred că dacă mă pune cineva să aleg între forma online și cea fizică, aș cam fi puțin în dubii.

E mult mai relaxant online, în sensul că te scapă efectiv de pauzele dintre cursuri unde nu știi ce să faci sau unde să mergi, mai ales dacă esti într-un oraș nou. Fiind acasă mai citești, mai urmărești un film sau ceva ce îți place. Asta e partea bună. Daca ai merge fizic la facultate ar fi o întreagă agitație, găsește sala, vezi că ai 2 ore pauză, după înca 4 cursuri fără pauză, etc. Ca să nu mai zic de trezitul de dimineață. E mai bine când te trezești la 7 știind că ai curs de la 8, care ține vreo 2 ore, după care poți dormi la loc.

Ecaterina Ciupercă

Recunosc că eram tare nerăbdătoare să schimb mediul. Este o situație dificilă însă încerc să privesc partea pozitivă din toată situația aceasta. Îmi place ceea ce învăț pentru că este pe domeniul meu. Programul este lejer și serios în același timp, în sensul că domnii profesori ne pregătesc de pe acum pentru licență. Cred că totuși e mai bine de acasă pentru că nu mai stau să pierd timpul cu mijloacele de transport, mănânc când vreau, fac ce vreau și totul de la mine de acasă. Începe să-mi placă.

Mirabela Vasile

Așteptam cu nerăbdare începutul anului universitar, știind că voi putea cunoaște oameni noi, profesori fel de fel, un oraș frumos cu o istorie aparte, însă planurile nu au mers întocmai cum m-am așteptat. Am început anul în regim online, mi-am văzut colegii doar pe cameră, facultatea am vizitat-o doar pentru depunerea dosarului în original și nu mai mult, profesorii i-am cunoscut prin intermediul platformei Zoom.

A fost greu la început să înțelegem anumite concepte ce țin de facultate și cum e viața de student, însă avem profesori care ne ascultă și ne ajută cum pot ei mai bine. Cu toate acestea, sunt recunoscătoare pentru că pot comunica cu ei și în acest mod. Fiecare profesor ne-a încurajat și ne-a făcut să ne simțim mai puțin îngrijorați de ce se întâmplă acum în țară și ne-a întâmpinat cu zâmbete și bucurie. Abia aștept să îi întâlnesc pe toți și să simt cu adevarat că „Sunt studentă!”.