The Power of Your Story – Atelier online cu Alina Șerban

În perioada 21-23 ianuarie 2021, câțiva dintre elevii care beneficiază de Programul de Burse în Pedagogie, finanțat de Fundațiile VELUX și REF, au participat la un atelier online facilitat de actrița, regizoarea și activista pentru drepturile Romilor – Alina Șerban.

În cadrul acestui atelier, care mi-a oferit posibilitatea de a cunoaşte fete rome, am realizat că eu şi participantele împărţim experienţe similare. A fost clar că avem nevoie de acest gen de spaţii sigure unde să ne putem împărtăşi poveştile, să ne dăm ocazia să reflectăm noi însene la propria poveste de viaţă.

Am avut prilejul să facem exerciţii de dezvoltare personală şi să le spun lucruri pe care mi-aş fi dorit să mi le spună şi mie cineva când eram de vârsta lor. A fost esenţial și faptul că discuţia s-a purtat între femei rome. 

Partea mai puţin pozitivă a fost realizarea faptului că unele dintre ele se confruntă cu aceleaşi probleme cu care m-am confruntat şi eu, cum ar fi sentimentul de respingere pe care îl ai când eşti discriminat pe criterii etnice şi efectele acestei discriminări asupra stimei de sine şi a relaţiei tale cu lumea. M-a îndurerat să mă văd pe mine în experienţele lor. Mi-ar fi plăcut să le ocrotesc, să le protejez cumva, ca ele să nu treacă prin ce am trecut eu. 

Am urmărit felul în care societatea ne construieşte identitatea de sine, cum ne-o alterează prin comportamente şi expresii negative mult mai prevalente decât  cele de susţinere.  Am observat cum interiorizăm expresiile negative (de pildă, “nu eşti în stare”, “eşti proastă”), ca apoi să realizăm că nu ne aparţin şi ne-am concentrat să le înlocuim cu unele pozitive, constructive.

Am avut posibilitatea de a reflecta asupra sănătăţii mentale şi fizice. Sper că fetele au dobândit o mai bună claritate asupra locului unde se află fiecare în prezent și despre cum putem fiecare  dintre noi să scriem o poveste mai bună a propriei vieţi. 

La finalul acestei mici expediții,  pot spune că nu am reușit doar să cunosc pe cineva nou pe care nu l-am mai întâlnit, ci am reușit să ajung la mine, cea mai apropiată și totuși cea mai îndepărtată persoana pe care o cunosc. Îi mulțumesc Alinei Șerban pentru modul în care a reușit să mă scuture de unele lucruri pe care le-am avut cu mine în tot acest timp. Îi mulțumesc pentru creativitate, originalitate și pentru că nu a renunțat la niciuna dintre noi, chiar dacă tehnologia a încercat – Ecaterina, participantă webinar.

Alina Şerban a studiat la UNATC București, la New York University – Tisch și a absolvit masterul la Royal Academy of Dramatic Art, Londra, câștigând numeroase premii internaționale pentru interpretare. Este inițiatoarea teatrului cu mesaj social rom, scriind și regizând “Marea Rușine”, prima piesă a unei regizoare rome care a intrat în repertoriul unui teatru de stat din România. A fost reprezentanta României la Cannes în 2018 cu pelicula „Singură la nunta mea”. Pentru rolul principal din “Gipsy Queen” a fost nominalizată la Premiile Academiei Germane şi a câştigat Premiul pentru cea mai bună actriţă, decernat de Uniunea Actorilor din Germania. În 2019, a debutat în regie de film cu scurtmetrajul “Bilet de iertare”, primul film despre sclavia romilor scris si regizat din perspectivă romă. Alina Serban folosește arta pentru a genera schimbarea socială și a lupta împotriva tuturor formelor de discriminare.

Mai multe informații despre Alina pe site-ul ei alinaserban.com