Ziua Dezrobirii Romilor – Lecție de istorie inedită

Elevii de clasa a IV-a de la Școala Gimnazială din Vărăști, județul Giugiu, au învățat astăzi despre istoria, tradițiile și obiceiurile romilor în cadrul unei lecții dedicate zilei de 20 februarie. La această dată, în urmă cu 163 de ani, a fost promulgată legea prin care romii au devenit liberi, cu drepturi şi îndatoriri egale cu ale celorlaţi cetăţeni din ţara noastră.

“Este pentru prima dată când țin o astfel de lecție. Am jucat un joc de roluri, fiecare dintre elevi fiind rugat să intre în pielea unui personaj precum un rom liber, unul  cu statutul de sclav sau chiar în pielea unui boier. După joc, am discutat cu ei iar cei care au întruchipat romii robi mi-au spus că nu le-a plăcut deloc pentru că nu aveau libertate, nu se puteau căsători cu cine doreau, nu puteau avea proprietăți. Mă bucur că au înțeles toți însemnătatea acestei zilei”, a povestit învățătoarea Florentina Donciu.

Elevii au avut parte de această lecție de istorie în cadrul Centrului “Școala după școală”, înființat de fundația Roma Education Fund Romania în cadrul proiectului “Împreună pentru o viață mai bună” implementat de „Asociația Europeană pentru o Viață mai Bună”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.