Eveniment aniversar alături de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

[Comunicat de presă – 09.10.2019]

Fundația Roma Education Fund Romania a sărbătorit astăzi 10 ani de activitate, iar evenimentul nostru jubiliar s-a bucurat de prezenţa Președintelui României, domnul Klaus Iohannis. Şeful statului a vizitat cu această ocazie Şcoala Gimnazială nr. 1 şi grădiniţa din Gălbinaşi, judeţul Călăraşi, alături de oficiali ai Roma Education Fund, de beneficiari şi de parteneri ai fundaţiei. Aceste două unităţi de învăţământ sunt printre primele instituţiile alături de care REF Romania a derulat programe educaționale destinate copiilor de etnie romă, încă din prima zi.

Președinte României, domnul Klaus Iohannis, și-a început vizita la grădinița din Gălbinași, al cărei sediu este una dintre cele 11 clădiri renovate sau construite de REF Romania în cadrul proiectului “Ready Set Go!”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian cu peste 2.7 milioane de euro.  Prin acest proiect, REF Romania a reușit să ridice nivelul de calitate a serviciilor de educație timpurie pentru 570 de copii de etnie romă din 11 localități dezavantajate.

Președintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat în pragul grădiniţei din Gălbinaşi de Claudia Lixandru, directorul național REF Romania, de Andrzej Mirga, președintele fundației Roma Education Fund şi de Tatiana Proskuryakova, manager de țară pentru România și Ungaria din partea Băncii Mondiale. Li s-au alăturat ca să-i ureze bun venit preşedintelui şi directorul Școlii Gimnaziale, Angelica Olmazu, împreună cu primarul comunei Gălbinaşi, domnul Paul Radu.

“După 10 ani de activitate, impactul implicării autentice în aceste comunități, în viața acestor oameni, prin îmbunătățirea calității educației primite, începe să se resimtă.  Începând cu anul 2018, am adăugat un nou capitol în strategia noastră: adaptarea la piața muncii/pregătirea celor pe care i-am susținut prin programele noastre educaționale pentru a pătrunde pe piața muncii. Până la urmă, acesta este rezultatul final a tot ceea ce facem. Desigur, unele dintre proiectele noastre se vor adresa în continuare combaterii abandonului școlar și formării cadrelor didactice. Vom dezvolta, ca și până acum, modele de bune practici prin care să contribuim la politicile publice educaționale“ – Claudia LIXANDRU, director național Roma Education Fund Romania

Vizita Președintelui Klaus Iohannis a continuat la Școala Generală nr. 1 din aceeaşi localitate, unde elevii au pregătit pentru acest prilej o miniexpoziţie cu obiecte de artizanat create chiar de ei şi centrate pe tema toamnei, anotimpul roadelor pârguite şi al ghiozdanelor doldora. Școala din Gălbinași participă activ cu 30 de cadre didactice într-unul dintre proiectele derulate în prezent de REF Romania, programul “Competență, inovare și profesionalism în educație”. Acest proiect este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

La finalul ceremoniilor, şeful statului a felicitat echipa REF Romania pentru rezultatele excepţionale din primii săi 10 ani de activitate.

***

Înființată în anul 2009 de Roma Education Fund din Elveția, Fundația Roma Education Fund (REF) Romania este o organizație non-guvernamentală a cărei misiune este să reducă decalajele educaționale dintre populația romă și cea ne-romă. Totodată, echipa REF Romania şi-a asumat şi rolul de a acționa drept catalizator pentru facilitarea accesului la educație de calitate, în condiţii de egalitate, pentru toți copiii romi. Fundația desfășoară și promovează proiecte și activități educaționale privind dezvoltarea, modernizarea și implementarea eficientă a politicii educaționale de stat.

Fundația Roma Education Fund Romania a investit în educație peste 23 de milioane de euro. Rezultatele majore ale Fundației au fost obținute prin implementarea a cinci proiecte strategice. Programele acestea au fost finanțate prin fondul FSE, prin Granturile SEE și Norvegia, precum şi prin intermediul altor trei proiecte derulate cu fonduri UE. Toate aceste operaţiuni vizează laolaltă peste 24.000 de elevi și de adulți romi, cărora le-am oferit pachete de servicii complexe în cadrul unor intervenții multianuale. Ca parte a rețelei internaționale Roma Education Fund, REF Romania implementează proiecte strategice de nivel național în parteneriat cu ONG-urile rome locale, contribuind astfel la dezvoltarea și la abilitarea organizațiilor societății civile rome din România.